Składniki na ok 4 osoby:
- 1 kurczak lub 4-5 nóg z kurczaka.
- 400 gram pomidorów w puszce - całe bądź krojone (przy krojonych należy je wyjmować łyżką , nie wlewać wszystkiego)
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnko
- 0,5 szklanki wina chianti, montepulciano d'abruzzo lub innego czerwonego (wytrawnego) z wyrazistym smakiem.
- oliwa bądź olej do podsmażenia
- rozmaryn - dwie gałązki, lub rozmaryn np. kamis w torebce do posypania całości.
- sól i pieprz - ile potrzeba.
- natka pietruszki
Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni.
Następnie dodajemy posiekany seler, cebulę, czosnek, marchewkę, doprawiamy rozmarynem, solą pieprzem (posypujemy z obu stron) i zostawiamy na około 10 minut na średnim ogniu, czas od czasu przewracając mięso i mieszając wszystko. Po tym czasie wlewamy pół szklanki czerwonego wina i czekamy aż alkohol odparuje.
Ostatnim stadium gotowania to dodanie pomidorów i pozostawienie pod przykryciem na około 30 minut na małym ogniu, doglądając i mieszając kiedy trzeba. Po ugotowaniu potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i serwujemy z kieliszkiem wina, które nam w butelce pozostało - i ile nikt nie wypił podczas gotowania :).
Buon appetito !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz