czwartek, 12 lipca 2012

Kebab bez granic ! :) czyli dobry przepis na kebab


Jak tytuł mówi potrawa o nazwie kebab przekroczyła już granice wielu państw. Również ja postanowiłem wykonać swoją wersję z dostępnych akurat w danej chwili produktów, a że najgorzej nie wyszła to dzielę się recepturą. Gwarantuję, że nikt się nie pochoruje :).






Składniki na dobrego kebaba :)

  • tortille zwane piadinami lub też wrapsami czy plackami sztuk ok 5. Można je zrobić samemu, jednakże w tym przypadku stawiam na gotowy produkt
  • 2-3 filety z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny
  • koncentrat pomidorowy 
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki
  • ogórek też został wykorzystany z racji, że sezon
  • cebula jedna, dwie
  • oregano
  • bazylia
  • dobry ketchup np. Heinz
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • dobra mieszanka przypraw do kebaba + odrobina curry i papryki.

Przygotowanie:

Kurczak
Filety pokroić w kostkę, następnie do naczynia wlać odrobinę oliwy, wsypać odrobinkę soli, pieprzu, papryki, curry i wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone mięso i dokładnie zmieszać z przyprawą. Później wycisnąć ząbek czosnku i dodać do mięsnej marynaty. Odstawić do lodówki na godzinkę, dwie.  Po wyjęciu z lodówki rozgrzać mocno patelnię i usmażyć mięso dbając o wysoką temperaturę na patelni aby kurczak się usmażył a nie ugotował.

Sosy

 Czerwony pikantny

Do naczynia wlać odrobinę ketchupu, dodać do tego koncentrat pomidorowy, sól, ostrą paprykę, szczyptę pieprzu, i oregano. Posiekać cebulkę najdrobniej jak tylko potrafisz i dodać do sosu. Dodać łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. Zostawić na 15 minut aby się "przegryzło".

Sos biały czosnkowy

Do naczynia wlać jogurt naturalny (może być mały) dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, oregano i bazylię, łyżkę oliwy i wymieszać. Zostawić na chwilę w celu jak poprzednio.

Posiekać kapustę, skroić pomidory cebulkę i co tam mamy pod ręką:)

Placek podgrzać np. na aluminiowej patelni z obu stron następnie wyłożyć na blat lub talerz,  dodać po trochu kapusty, pomidorów, cebulki, sosów i mięska. Zawinąć i jeść. Mam nadzieję, że będzie smakowało i że nie wygląda to aż tak tragicznie :-) .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz