sobota, 12 stycznia 2013

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo ziołowym

A dzisiaj przepis na penne z kurczakiem w sosie śmietanowo ziołowym. Wyborne  z białym winem.
Kolejny przepis na to, że z niewielu składników można wykonać smaczne danie.









Składniki:

  • 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 250 g makaronu penne 
  • zioła prowansalskie
  • mały jogurt naturalny
  • śmietanka 18%
  • oliwa z oliwek
  • mąka palona lub nie
  • woda
Przygotowanie: 

Filety lekko posolić, skroplić oliwą i obsypać lekko ziołami. Następnie pomieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Następnie jeden ząbek czosnku podsmażyć  z oliwą i dodać mięso. Całość obsmażyć. Odstawić na moment i dodać jourt naturalny a następnie odrobinę śmietany. Jeżeli chcecie możecie wybrać albo jogurt albo śmietanę, jednakże mnie smakuje ich kompozycja. Całość wymieszać, doprawić solą pieprzem, ewentualnie szczyptą ziół i zagotować na małym ogniu. Wziąć pół szklanki przegotowanej wody oraz 2 łyżki mąki i zamieszać w kubku. Wlać odrobinę do sosu i obserwować konsystencję sosu. Uważajcie aby nie ściąć sosu za bardzo. Ugotować makaron al dente, przecedzić i przelać gorącą wodą i dodać do naczynia z sosem. Wymieszać i dusić przez chwilę mieszając co kilkanaście sekund.
Odstawić i podawać. Można posypać świeżą natką.




3 komentarze:

  1. uwielbiam takie dania:) a fanką kurczaka jestem od zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa uczta, u mnie penne z tuńczykiem,oliwkami i mozzarellą(kuchnia lidla), również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre z tuńczykiem, daj swój przepis Gosia :)

    OdpowiedzUsuń