Do przygotowania dla 2 osób potrzebujemy
- 40 dg polędwicy wieprzowej
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- szczypta kminku
- szczypta rozmarynu
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy
- oliwa z oliwek
- ocet - zwykly lub jabłkowy lub też winny
- sałata lodowa
- pomidor
- cebula
Robimy gęstą marynatę z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, kminku, rozmarynu, ząbka czosnku pokrojonego w kosteczkę. Dodajemy pieprz i sól.Mięso tniemy na średnie kawałki i nacieramy marynatą.
Pozostawiamy na 2 godziny lub jeśli ktoś może do następnego dnia.
Sos vinegret
Vinegret przygotowujemy z oliwy i octu w proporcjach 1:3 to znaczy na 1 łyżkę octu 3 łyżki oliwy itd.
Można dodać do smaku, bazylię , oregano, musztardę lub inne przyprawy. Rozmieszać przyprawy i musztardę z octem a następnie wlać oliwę i wymieszać.
Ja dodałem 3 łyżki octu jabłkowego i 9 łyżek oliwy z oliwek + łyżka musztardy i zioła.Trochę zostało więc przechowam w lodówce na następny raz.
Po zamarynowaniu mięsa należy je podsmażyć z każdej strony po ok. 1,5 - 2 minuty po czym włożyc do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Po upieczeniu mięso powinno być gotowe.
Na tależ kładziemy sałatę i kawałki pomidora. Polewamy wszystko sosem i kładziemy mięso.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz