wtorek, 1 listopada 2011

Polędwiczki wieprzowe a modo mio

Witam wszystkich po krótkiej przerwie. Dzisiaj serwuję polędwiczki wieprzowe z marynata z ziół i czosnku i  z sałatą z sosem vinegret.

Do przygotowania dla 2 osób potrzebujemy

  • 40 dg polędwicy wieprzowej
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kminku
  • szczypta rozmarynu
  • ząbek czosnku 
  • łyżka musztardy
  • oliwa z oliwek
  • ocet - zwykly lub jabłkowy lub też winny
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • cebula
Marynata do mięsa,
Robimy gęstą marynatę z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, kminku, rozmarynu, ząbka czosnku pokrojonego w kosteczkę. Dodajemy pieprz i sól.Mięso tniemy na średnie kawałki i nacieramy marynatą.
Pozostawiamy na 2 godziny lub jeśli ktoś może do następnego dnia.



Sos vinegret
Vinegret przygotowujemy z oliwy i octu w proporcjach 1:3 to znaczy na 1 łyżkę octu 3 łyżki oliwy itd.

Można dodać do smaku, bazylię , oregano, musztardę lub inne przyprawy. Rozmieszać przyprawy i musztardę z octem a następnie wlać oliwę i wymieszać.
Ja dodałem 3 łyżki octu jabłkowego i 9 łyżek oliwy z oliwek + łyżka musztardy i zioła.Trochę zostało więc przechowam w lodówce na następny raz.

Po zamarynowaniu mięsa należy je podsmażyć z każdej strony po ok. 1,5 - 2 minuty po czym włożyc do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Po upieczeniu mięso powinno być gotowe.

Na tależ kładziemy sałatę i kawałki pomidora. Polewamy wszystko sosem i kładziemy mięso.
Smacznego !!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz