Osoby nie lubiące szpinaku nie mają czego się bać ponieważ smak szpinaku jest w zasadzie tłem dla gorgonzoli, jednakże można oczywiście równoważyć te smaki otrzymując za każdym razem trochę inne danie. Ja wolę, aby smak sera lekko dominował.
Sprawca całego zamieszania :)
A oto składniki.
- szpinak - w zależności ile kto lubi. Ja miałem do dyspozycji akurat mrożony w małych porcjach więc wziąłem 4 kawałki.
- makaron penne
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- rozgnieciony ząbek czosnku
- gorgonzola dop
- sól
- pieprz
na dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmażyć szpinak z czosnkiem na średnim lub małym ogniu mieszając ciągle - 3-5 minut. W międzyczasie zagotować i posolić wodę na makaron, kiedy zawrze wrzucić nasze penne i ugotować al-dente.
Po podsmażeniu szpinaku z czosnkiem dodać gorgonzolę i ciągle mieszać do czasu rozpuszczenia sera. Dodać śmietanę z mlekiem i nadal mieszać. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić i dodać do sosu mieszając wszystko na wolnym ogniu ok 2 minuty.
Podawać i jeść :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz