Do przygotowania zupki potrzebujemy
- 500 g obranej cebuli
- 1 litr bulionu wołowego
- 50 g masła
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- 20 g mąki
- sól, pieprz
- ser cheddar
- bagietka
Obraną cebulę pokroić, następnie rozpuścić olej i masło na patelni i wrzucić cebulkę i dusić na wolnym ogniu zwracając uwagę na to aby nie zeszkliła się i nie przypiekła. po ok 10 minutach wsypać łyżeczkę cukru pomieszać całość i gotować jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie wsypać 20 g przesianej mąki i jeszcze chwilkę gotować.
Następnie przełożyć wszystko do gorącego bulionu wołowego i gotować całość około 30 minut. Bagietkę pociąć na grzanki. Ja posmarowałem je masłem i czosnkiem a następnie do piekarnika aby się podpiekły. Kiedy zupa skończy się gotować wlać porcję do miski i ułożyć na wierzchu nasze grzanki. Całość posypać serem żółtym i do piekarnika na moment aby ser roztopił się po powierzchni. Spożywać gorące. Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz