piątek, 27 sierpnia 2010

Spaghetti all'olio e peperoncino - Spaghetti z oliwą i peperoncino

W Italii, kiedy mężczyzna chce zaprosić kobietę do siebie, proponuje jej, aby przyszła do niego na makaron. Opisana potrawa jest prosta i pyszna, dobry sposób na udaną randkę. Spaghetti all'olio e peperoncino jest afrodyzjakiem... Mam nadzieję :)




Do przygotowania potrzeba:
  • 200g spaghetti
  • Oliwa z oliwek
  • papryczka peperoni
  • czosnek - 1 ząbek
  • można dodać przecieru pomidorowego - w końcowym stadium wzbogaca smak i delikatnie zmienia kolor makaronu na pomarańczowy
Przygotowanie
Na patelnię wlewamy oliwę a następnie wrzucamy posiekany czosnek oraz mniej więcej połowę papryczki peperoni. Jeśli chcemy mniej pikantne danie dajmy jej mniej.

Smażymy powoli, zwracając uwagę aby nie spalić czosnku.
Gotujemy makaron spaghetti - czas gotowania zależy od producenta, mniej więcej jest to 10 minut.
Na patelnię wlewamy trochę wody z makaronu, a następnie dodajemy odrobinę przecieru lub polpy pomidorowej (polecam jak zawsze mutti passata di pomodoro).
Zrobi nam się całkiem przyjemny lekki sosik.
Wyjmujemy makaron bezpośrednio na patelnię i jeszcze chwilę mieszamy wszystko na ogniu.
ECCOLI !

1 komentarz:

  1. to chyba najprostszy przepis na spaghetti, na jaki trafiłam :) wypróbuję "na dniach" :)

    OdpowiedzUsuń