piątek, 27 sierpnia 2010

Faszerowana cukinia

Przedstawiam pomysł na ciekawe danie z uzyciem prostych składnikow :.
Danie ciekawe i bardzo interesujące nie  tylko w smaku.






Do przygotowania potrzebujemy: 
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 500g mielonego mięsa
  • 1,5 torebki ryżu ugotowanego na sypko 
  • przecier pomidorowy + passata di pomodoro
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina wody
Cukinię wydrążamy w środku -odcinamy kawałek z jednego boku, tak aby wydłubać wszystkie nasiona w cukini. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy mięso i cebulę. Podsmażamy i przyprawiamy. W tym samym czasie gotujemy ryż.

Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię i mieszamy, ciągle trzymając patelnię na ogniu. Próbujemy, przyprawiamy i dodajemy pomidory. Chwilę mieszamy ciągle gotując. Przygotowanym farszem wypełniamy całą cukinię. Cukinię również przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią po wierzchu.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego (może być rękaw do pieczenia, blacha) wkładamy naszą cukinię i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy 30 minut.
Gotowe !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz