sobota, 7 sierpnia 2010

Spaghetti picante al pesto genovese - szybki przepis

Makaronów ciąg dalszy. Przedstawiam bardzo szybki przepis w chwili kiedy ktoś przychodzi do ciebie lub kiedy chcesz coś na szybko.






Zaopatrz się w: 
  • papryczkę peperoni
  • mały słoiczek pesto genovese firmy sacla lub inne 
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/4 cebuli posiekanej w kostkę
  • oliwę z oliwek
  • pieprz
  • 150-200gr spaghetti 
  • ser do posypania (parmezan, pecorino, emilgrana) 
Jako, że danie ma być szybkie nie bawimy się  w przygotowanie pesto w domu. Pokażę to w innym przepisie. Zaczynamy !!!


Zagotuj wodę i wrzuć makaron
Papryczkę rozkrój wzdłuż i wydłub nasiona. Jesli jest bardzo ostra skrój tylko kilka plastrów i posiekaj.
Wlej 4 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzej i wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i peperoncino do podsmażenia.
Kiedy kolor cebuli i czosnku jest rumiany makaron powinien być już gotowy. Wyłóż makaron z garnka na patelnię i podsmażaj około minuty. Jeśli trzeba dolej odrobinę oliwy.
Odkręć słoiczek pesto i łyżką nabierz dość sporą porcję i połóż na makaronie. Zamieszaj i gotuj przez około minutę aż całe pesto pokryje makaron i nada mu zieloną barwę. Całość posyp pieprzem i przemieszaj.
Nałóż na talerz porcję i całość posyp serem i udekoruj natką pietruszki lub bazylią.
Smak jest bardzo śródziemnomorski, mnie bardzo odpowiada !!!
Do tego można podać lekkie czerwone ( na przekór tym którzy tylko białe wino stosują z makaronami mówię czasem NIE !!!) lub białe wino
Smacznego i do następnego razu !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz