Kolejny przepis na to, że z niewielu składników można wykonać smaczne danie.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
- 250 g makaronu penne
- zioła prowansalskie
- mały jogurt naturalny
- śmietanka 18%
- oliwa z oliwek
- mąka palona lub nie
- woda
Filety lekko posolić, skroplić oliwą i obsypać lekko ziołami. Następnie pomieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Następnie jeden ząbek czosnku podsmażyć z oliwą i dodać mięso. Całość obsmażyć. Odstawić na moment i dodać jourt naturalny a następnie odrobinę śmietany. Jeżeli chcecie możecie wybrać albo jogurt albo śmietanę, jednakże mnie smakuje ich kompozycja. Całość wymieszać, doprawić solą pieprzem, ewentualnie szczyptą ziół i zagotować na małym ogniu. Wziąć pół szklanki przegotowanej wody oraz 2 łyżki mąki i zamieszać w kubku. Wlać odrobinę do sosu i obserwować konsystencję sosu. Uważajcie aby nie ściąć sosu za bardzo. Ugotować makaron al dente, przecedzić i przelać gorącą wodą i dodać do naczynia z sosem. Wymieszać i dusić przez chwilę mieszając co kilkanaście sekund.
Odstawić i podawać. Można posypać świeżą natką.
uwielbiam takie dania:) a fanką kurczaka jestem od zawsze:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta, u mnie penne z tuńczykiem,oliwkami i mozzarellą(kuchnia lidla), również pyszne:)
OdpowiedzUsuńDobre z tuńczykiem, daj swój przepis Gosia :)
OdpowiedzUsuń