niedziela, 6 stycznia 2013

Kawa moka z cremettą :-)

Kawa to temat rzeka poczynając od gatunków, sposobu palenia aż po sposoby jej parzenia i ogólnie czystą teorię na ten temat, która także jest mi bardzo bliska. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie dobrej kawy ale dzisiaj podzielę się z wami jednym z nich a będzie to moka z delikatną cremettą na wierzchu. Do przygotowania będzie nam potrzebna na pewno kafetiera zwana także macchinetta, lub moka, czyli dobra rzecz, za nie duże pieniądze do przygotowania dobrej aromatycznej kawy, której zapach będzie roznosił się rankiem po kuchni. Następnym krokiem, kiedy już spędzicie trochę czasu z kafetierką będzie zakup dobrego ekspresu ciśnieniowego - i precz z automatami.- No ale nie o tym.
Oprócz kafetierki będziemy potrzebowali cukru, wody, filiżanki i dobrej kawy.
O działaniu kafetiery i jej częściach składowych przeczytać możecie tutaj a my idziemy dalej.



Do dolnej części kafetiery czyli zbiornika z zaworem wlewamy wodę tak aby nie zakryła zaworu. Następnie do filtra wsypujemy kawę tak aby utworzyła stożek. Nie ubijamy jej tylko zakręcamy pozostałą część kafetiery do której kawa pod ciśnieniem będzie wpływała. Dokręcamy i na mały palnik. Teraz bierzemy cukier i wsypujemy do filiżanki. Obserwujemy kafetierę ponieważ musimy wyłapać pierwsze i najmocniejsze krople kawy które znajdą się w niej zaraz gdy woda zacznie pod ciśnieniem iść ku górze. Kiedy kawa zacznie się wydobywać szybko przelewamy bardzo małą jej ilość do filiżanki, a resztę stawiamy na palnik aby dokończyć parzenie. Gdy usłyszysz, że z kafetiery wydobywają się szeleszczące dźwięki, zdejmij ją z palnika - kawa gotowa. Kawę ucieramy z cukrem w filiżance aż powstanie jednolita, gęsta ciecz. Nstępnie wlewamy resztę kawy i voila ! Mamy mokę z mała cremą.




 



















1 komentarz: