piątek, 7 września 2012

Sos do pizzy pasteryzowany - szybko i na każdą okazję

Sos do pizzy na każdą okazję.
Zrób więcej i spasteryzuj, będzie jak znalazł kiedy będziesz potrzebować i oszczędzi twój czas.
Składniki:

  • dojrzałe pomidory
  • sól
  • czosnek
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
Przygotowanie
Dobrze dojrzałe pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na cztery części.
Następnie gotujemy je aby zmiękły ok 1 - 1,5 godziny. W celu oddzielenia skórki i nasionek rozgotowane pomidory przecieramy przez sitko lub urządzenie ku temu służące. Otrzymaną masę pomidorową gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji a następnie doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Przecier rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez około 20 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz