piątek, 7 września 2012

Faszerowane papryczki / Peperoni ripieni


Coś dobrego na obiad lub kolację. Papryki wyrosły i już czas na zbiór, więc oprócz marynowanych przetworów przyda się również coś na teraz. Dzisiaj papryczki z prostym farszem.


Przygotowanie:

- 4 papryki
- 250 g mięsa mielonego
- woreczek ryżu
- 250 g pieczarek
- czosnek
- duża cebula
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek

Wykonanie 

Papryki umyć i osuszyć, odkroić im daszki (ok 2-3 cm poniżej ogonka) i wydrążyć gniazdo nasienne. Papryczki od środka przyprawić solą i pieprzem.
ryż ugotować na sypko. Mięso i pieczarki podsmażyć z cebulką i czosnkiem. Ryż mieszamy z mięsem doprawiamy solą pieprzem i oregano.
Papryki wypełniamy farszem, przykrywamy daszkami, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. papryczki pieczemy w 180 stopniach przez około 40- 50 min.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz