niedziela, 6 marca 2011

Krewetki smażone z sosem bazyliowym + video

Krewetki to jedne z popularniejszych skorupiaków należących do dużej rodziny owoców morza. Są wprawdzie mniejszym rarytasem niż homary, langusty lub ostrygi ale nie ma się co wstydzić. Spośród wielu przepisów najszybszym a zarazem najprostszym wydaniem krewetki jest ta smażona na oliwie.


Co więc potrzeba do przygotowania tej przystawki ?


kilka krewetek średniej wielkości
mąka
cytryna
2-3 łyżeczki suszonej bazylii
rozgnieciony ząbek czosnku
oliwa

Przygotowanie: 


Krewetki obtoczyć w mące. W tym samym czasie rozgrzać patelnię z oliwą a następnie ułożyć krewetki aby się usmażyły po obu stronach (ok 30 sekund z każdej strony)

Wyjąć na papierowy ręcznik. Do miski wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać bazylię, rozgnieciony czosnek, szczyptę soli i oliwę. Wymieszać  bardzo dokładnie.

Krewetki układać na talerzu a następnie polać je odrobinką soku z cytryny, następnie dodać odrobinę sosu bazyliowo - czosnkowego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz