wtorek, 12 maja 2020

Wszystko jest mniej ważne niż...


Wszystko jest nieważne! Kiedyś była taka reklama.

Dokładnie tak. Po kilku latach od ostatniego posta, będąc tu i ówdzie, widząc to i owo, postanowiłem napisać, że wszystko na temat pizzy jest mniej ważne niż....
Mąka jest ważna, technika jest ważna, lievitazione e maturazione, czyli proces rośnięcia i dojrzewania są ważne. Ale wszystko to jest mniej ważne niż.... TEMPERATURA.
Uważam, że ona jest najważniejsza, i tylko ona potrafi sprawić, że pizza, którą upieczemy będzie poprawna, smaczna, wprost idealna. Temperatura kończy dzieło, jest ostatnią determinantą udanego wypieku a dla pizzy powinna ona oscylować w granicach 430-450 stopni. Oczywiście na modłę neapolitańską, gdzie pizzę mamy jednak trochę "mokrą" i nie stoi sztywno jak to niekiedy zwykła mówić jedna Pani z rewolucji garnkowych....



Pizze powiedziałbym płaskie (rzymska, barese) wyjdą nam też jako tako w normalnym piekarniku i będą zjadliwe... Na przestrzeni tego czasu widzę, ile błędów mniejszych lub większych zostało popełnionych w procesie poszukiwania idealnej pizzy robionej w domu. Dla niektórych nie będą one zauważalne, niektórym posmakują, ale liczni na pewno każą mi się zastanowić, co te brednie robią w sieci. Ale może to i dobrze, że są. Ten się nie myli, co nic nie robi. Ważny wynik końcowy.
A Państwu polecam budowę albo zakup pieca, który pozwoli na te 400-500 stopni i wtedy do prawdziwego dzieła....
Jak taki uruchomię, to jeszcze coś tu przeczytacie...
Buona pizza margherita a tutti!







1 komentarz:

  1. Tak, jak najbardziej muszę się zgodzić, że temperatura jest tutaj bardzo ważna! Pizze kładzie się do pieca na krótko - więc musi być on odpowiednio gorący. To samo dotyczy domowych piecyków, które muszą być maksymalnie nagrzane.

    OdpowiedzUsuń