środa, 20 kwietnia 2011

Pizza z kabanosami i mięsem wieprzowym :)

Dzisiaj czas na odrobinę wariacji. Ale nie jest źle efekt jest wporządku i śmiało mogę polecić chociaż sam nie byłem pewien co to wyjdzie :)

Składniki:
  • 100 gram mięsa mielonego - z szynki najlepiej
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa
  • pieprz
  • sól 
  • tymianek, kolendra, zioła prowansalskie, bazylia, i niespodzianka : przyprawa bombay masala
  • przecier pomidorowy 
  • składniki na ciasto jak z innych przepisów. 
  • kabanosy - ja użyłem kabanosów firmy Krakus
  • kukurydza w puszcze - garstka. 
  • mozzarella 1,5 kulki



Przygotowanie.
Ciasto - wiadomo co i jak.
Mięso na połowę pizzy przygotować tak: małą cebulkę pokroić w kostkę z ząbkiem czosnku podsmażyć i dodac mięso. Mięso posolić, dodać pieprz, kolendrę zioła prowansalskie, oddzielnie szczyptę tymianku i pod koniec posypać przyprawą bombay masala Kotanyi.

Kiedy ciasto wyrośnie uformować placek, można polać oliwką i rozprowadzić sos pomidorowy. Następnie kładziemy cebulkę pokrojoną w krążki, kukurydzę i odrywamy po kawałku mozzarelli  i układamy równo. Po oderwaniu połowy kulki sera kładziemy kabanosy na jedną połowę a przygotowane mięso na drugą połowę pizzy. Całość wykończyć pozostałą mozzarellą. Można posypać bazylią i  do piekarnika.

Efekt jest bardzo ciekawy, polecam.
PS. dodajcie jeszcze papryczkę :)









3 komentarze:

  1. Kabanosy lepsze Meastro, bo bez konserwantow, ale poza tym nie mam zastrzezen do przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co to za kabanosy? jaka marka i jakis sklad?

    OdpowiedzUsuń
  3. maestro so Kani. jak sie nie myle nie maja glutenu. poza tym nie pamietam co tam jeszcze moge poweidziec...ja osobiscie wole polskie snaki tego producenta a pizza jest swietna

    OdpowiedzUsuń