Składniki:
- 100 gram mięsa mielonego - z szynki najlepiej
- cebula
- czosnek
- oliwa
- pieprz
- sól
- tymianek, kolendra, zioła prowansalskie, bazylia, i niespodzianka : przyprawa bombay masala
- przecier pomidorowy
- składniki na ciasto jak z innych przepisów.
- kabanosy - ja użyłem kabanosów firmy Krakus
- kukurydza w puszcze - garstka.
- mozzarella 1,5 kulki
Przygotowanie.
Ciasto - wiadomo co i jak.
Mięso na połowę pizzy przygotować tak: małą cebulkę pokroić w kostkę z ząbkiem czosnku podsmażyć i dodac mięso. Mięso posolić, dodać pieprz, kolendrę zioła prowansalskie, oddzielnie szczyptę tymianku i pod koniec posypać przyprawą bombay masala Kotanyi.
Kiedy ciasto wyrośnie uformować placek, można polać oliwką i rozprowadzić sos pomidorowy. Następnie kładziemy cebulkę pokrojoną w krążki, kukurydzę i odrywamy po kawałku mozzarelli i układamy równo. Po oderwaniu połowy kulki sera kładziemy kabanosy na jedną połowę a przygotowane mięso na drugą połowę pizzy. Całość wykończyć pozostałą mozzarellą. Można posypać bazylią i do piekarnika.
Efekt jest bardzo ciekawy, polecam.
PS. dodajcie jeszcze papryczkę :)
Kabanosy lepsze Meastro, bo bez konserwantow, ale poza tym nie mam zastrzezen do przepisu ;)
OdpowiedzUsuńa co to za kabanosy? jaka marka i jakis sklad?
OdpowiedzUsuńmaestro so Kani. jak sie nie myle nie maja glutenu. poza tym nie pamietam co tam jeszcze moge poweidziec...ja osobiscie wole polskie snaki tego producenta a pizza jest swietna
OdpowiedzUsuń