piątek, 6 sierpnia 2010

Spaghetti carbonara !!!

Dzisiaj pokażę wam jak przygotowuje się prawdziwe spaghetti carbonara.
Składniki: 

  • pokrojony wędzony boczek ok. 150-200gr
  • 50 g.  sera pecorino
  • 4 jaja całe lub 3 zółtka i jedno całe jajo
  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • czarny pieprz


Przygotowanie: 
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i po rozgrzaniu wsypujemy droobno pokrojony wędzony boczek. Do boczku dodajemy trochę pieprzu. W międzyczasie do goracej wody wsypujemy ok 250 gram makaronu spaghetti i gotujemy. Kiedy boczek się usmaży podlewamy go woda z gotującego się makaronu. Posłuży to do połączenia smaków. Do naczynia z jajkami wsypujemy starty ser pecorino i odrobinę pieprzu i miksujemy do uzyskania jednolitej rzadkiej masy.

Ugotowany makaron wyjmujemy prosto z wody chwytakiem do makaronu i od razu przekładamy na patelnię z boczkiem, podlewamy odrobiną wody z makaronu i przez ok. 30-40 sekund smażymy. Następnie dodajemy jajka z serem pecorino i mieszamy wszystko na wolnym ogniu przez ok 30 sekund.


Podanie: 
Talerz posypujemy serem pecorino lub parmezanem. Z patelni przekładamy odrobinę spaghetti carbonara na talerz i całość jeszcze raz posypujemy odrobiną sera. Spaghetti carbonara doskonale łączy się z białym winem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz