Składniki:
- pokrojony wędzony boczek ok. 150-200gr
- 50 g. sera pecorino
- 4 jaja całe lub 3 zółtka i jedno całe jajo
- makaron spaghetti
- oliwa z oliwek
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i po rozgrzaniu wsypujemy droobno pokrojony wędzony boczek. Do boczku dodajemy trochę pieprzu. W międzyczasie do goracej wody wsypujemy ok 250 gram makaronu spaghetti i gotujemy. Kiedy boczek się usmaży podlewamy go woda z gotującego się makaronu. Posłuży to do połączenia smaków. Do naczynia z jajkami wsypujemy starty ser pecorino i odrobinę pieprzu i miksujemy do uzyskania jednolitej rzadkiej masy.
Ugotowany makaron wyjmujemy prosto z wody chwytakiem do makaronu i od razu przekładamy na patelnię z boczkiem, podlewamy odrobiną wody z makaronu i przez ok. 30-40 sekund smażymy. Następnie dodajemy jajka z serem pecorino i mieszamy wszystko na wolnym ogniu przez ok 30 sekund.
Podanie:
Talerz posypujemy serem pecorino lub parmezanem. Z patelni przekładamy odrobinę spaghetti carbonara na talerz i całość jeszcze raz posypujemy odrobiną sera. Spaghetti carbonara doskonale łączy się z białym winem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz