Do przygotowania potrzeba:
- 200g spaghetti
- Oliwa z oliwek
- papryczka peperoni
- czosnek - 1 ząbek
- można dodać przecieru pomidorowego - w końcowym stadium wzbogaca smak i delikatnie zmienia kolor makaronu na pomarańczowy
Na patelnię wlewamy oliwę a następnie wrzucamy posiekany czosnek oraz mniej więcej połowę papryczki peperoni. Jeśli chcemy mniej pikantne danie dajmy jej mniej.
Smażymy powoli, zwracając uwagę aby nie spalić czosnku.
Gotujemy makaron spaghetti - czas gotowania zależy od producenta, mniej więcej jest to 10 minut.
Na patelnię wlewamy trochę wody z makaronu, a następnie dodajemy odrobinę przecieru lub polpy pomidorowej (polecam jak zawsze mutti passata di pomodoro).
Zrobi nam się całkiem przyjemny lekki sosik.
Wyjmujemy makaron bezpośrednio na patelnię i jeszcze chwilę mieszamy wszystko na ogniu.
ECCOLI !
to chyba najprostszy przepis na spaghetti, na jaki trafiłam :) wypróbuję "na dniach" :)
OdpowiedzUsuń