Będąc w pełnym niespodzianek kraju zwanym Italia oprócz rzeczy pierwszej potrzeby czyli win itp... zakupiłem mąkę typu 00 i oczywiście muszę się podzielić spostrzeżeniami.
Powiem jedno - świetna. Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, jest elastyczne, miękkie pozbawione pęknięć itp. Jeśli zależy wam na dobrej pizzy a macie możliwość kupienia takiej mąki to po prostu to zróbcie !
Moje spostrzeżenia oczywiście popieram twardymi dowodami o ile zdjęcia to twarde dowody :)
Jaka to marka
OdpowiedzUsuńPierwsza lepsza z półki w supermercato :)
OdpowiedzUsuńTeż przywiozłem taką mąkę z Włoch i przymierzam się do zrobienia pizzy. Jedno mnie bardzo, bardzo ciekawi - jakiego sera użyłeś/aś ???
OdpowiedzUsuńEś :). Zwykle używam mozzarelli galbani.
OdpowiedzUsuńMozzarellę galbani znajdziecie równiez w biedronce pod kryptonimem "sottile gusto" :-)
OdpowiedzUsuńI dajesz tylko Mozzerellę białą ??? (http://www.galbani.co.uk/products/galbani_mozzarella/products/galba_mozza_ball/index.html) czy również żółtą ??? Nigdy nie próbowałem robić z samej białej.
OdpowiedzUsuńCzasem tylko białą, czasem tylko żółtą, a czasem obie - zwykle wtedy, kiedy w tajemniczych okolicznościach znika gdzieś połowa kulki... ;-)
OdpowiedzUsuń