Składniki na sos:
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz - to ja dodałem :)
- 1,5 szklanki mleka lub odrobinę więcej - w zależności jaką gęstość sosu chcesz uzyskać. Najlepiej sprawdzić już przy gotowaniu.
Rozpuść 2 łyżki masła w naczyniu po czym wsyp mąkę i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej papki. Teraz wlej mleko i podgrzewając mieszaj wszystko aż do zgęstnienia.
Dopraw i sosik gotowy.
Cała reszta.....
- 150-200g mozzarelli w kostce zetrzeć na wiórki.
- cebula
- 0,5kg dobrego jakościowo mięsa mielonego
- do przyprawienia: sól, pieprz, kolendra, zioła prowansalskie,słodka papryka, bazylia
- pomidory w puszce
- makaron lasagne - mnie wystarczyło 8 -10 płatów.
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelnię wlać olej, następnie wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać mięso i usmażyć je z cebulą w międzyczasie przyprawiając. Dodać pomidory i gotować aż powstały w ten sposób sos się zredukuje, czyli odparuje prawie cała woda.
Sprawdzić smak - jeśli trzeba dodać przyprawy.
Kiedy mięso się usmaży zdjąć z ognia.
Płaty makaronu pomimo, że mają się ugotować w sosie to jednak radzę przed pieczeniem zmiękczyć je podgotowując je przez chwilę w gorącej wodzie aby całość nie smakowała jak deska.
Kiedy wszystko mamy przygotowane bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je oliwą i układamy płaty makaronu a następnie sos, mięso, i posypujemy serem. I w taki sam sposób zrobić 4 warstwy po czym jeśli zostanie sosu rozlać na samym wierzchu po brzegach. Posypać na wierzch ser i szczyptę bazylii.
Całość wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W ostatniej fazie pieczenia - jeśli nie widać przypieczonej góry, można zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Z krojeniem na porcje nie powinno być problemu jeśli po wyjęciu na chwilkę zostawimy danie aby postygło ok 2 minuty.
Podawać i jeść !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz