Być może pojawią się głosy że coś za krótko gotowane, czegoś nie ma, że prawdziwe włoskie spaghetti alla bolognese zawiera jeszcze coś.... Odpowiem krótko - kuchnia włoska jest zróżnicowana również pod względem regionalnym. Spaghetti alla bolognese może być inaczej przygotowywane w regionie Veneto inaczej, w Emilia Romagna inaczej w Lazio itp. Tutaj przedstawiam przepis bazowy :)
Co potrzeba
- makaron spaghetti
- 500g mielonego mięsa
- oliwa z oliwek
- sol
- pieprz
- kolendra
- bazylia
- oregano
- pomidory
- koncentrat pomidorowy
- tymianek
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- ząbek czosnku
- parmezan lub emilgrana
- seler
- marchewkę - ale akurat ja nie dodałem tych składników.
Rumienimy, następnie dodajemy mielone mięso.
Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i tymiankiem i dusimy.
Kiedy mięso jest gotowe dodajemy dość sporą ilość pomidorów i mieszamy. Jeżeli chcemy otrzymać jeszcze bardziej pomidorowy smak i kolor dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość przyprawiamy, solimy do smaku i gotujemy mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekaną bazylię i szczyptę oregano.
Teraz próbujemy, powinno być już dobre i mieć głębszy smak niżeli na początku.
Gotujemy jeszcze chwilę aż sos będzie gęsty i jednolitej konsystencji. Jeśli chcecie otrzymać bardzo jednolity sos możecie spróbować zmiksować sos mikserem lub w robocie.
Rozgrzewamy ok 2l posolonej wody
Kiedy woda jest wrząca wrzucamy makaron spaghetti
Gotujemy al dente około 8 minut - w naszym przypadku był to makron "tre mulini"
Serwowanie
Są dwie szkoły:
Makaron odsączamy i przekładamy na talerz a na wierzch nakładamy sos i posypujemy startym serem
Makaron mieszamy z sosem aby nim nasiąknął, następnie wkładamy na talerz i posypujemy parmezanem
Róbcie jak chcecie a poniżej efekt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz