Gwiazdą dzisiejszego odcinka jest pizza z kiełbaską grillową i odrobiną salami. Sądzę, że zdjęcia powinny was zmusić do spróbowania.
Składniki na ciasto - typowe najlepsze według mnie.
Na 700gram ciasta: - 2 pizze 30 cm.
Drożdże - 1/10 kostki
250 ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek - extravergine
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Drożdże rozpuszczamy w wodzie o temperaturze 18-22 stopnie.
Następnie dolewamy oliwy i wsypujemy sól oraz cukier. Ja dodałem jeszcze przyprawy do pizzy do ciasta - jest bardziej aromatyczne - ale robimy to wedle uznania jak komu pasuje.
Ciągle mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąki i mieszamy długo aż uformuje się ciasto. Można użyć robota kuchennego, jednak najlepsze efekty uzyskasz na najniższym biegu wyrabiania ciasta.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na godzinę pod przykryciem aby urosło - jak urośnie dzielimy na pół.
Można zrobić jeszcze inaczej. Ciasto niech rośnie przez około 2 godziny, potem dzielimy je na pół i każdą połówkę odstawiamy na godzinę aby dalej rosło.
Sosik zrobiłem z pomidorów z puszki - MUTTI passata pomodori. Polecam do pizzy. Dla tych którzy nie mają polecam dobry przecier pomidorowy i receptę jak z poprzednich pizz.
Tradycyjnie wyciskamy czosnek i wrzucamy na oliwę.
Następnie wlewamy pomidory w puszcze lub w słoiku. Dodajemy odrobinkę soli, pieprzu, oraz bazylię.
Gotujemy i czekamy aż woda trochę wyparuje i gotowe. Próbujemy oczywiście czy dobre w smaku.
Ciasto gotowe. Teraz trzeba zrobić podkładzik :)
Mamy zrobione ciasto na formie. Teraz trzeba posmarować oliwą aby sos nie wpił się w ciasto, bo zrobi się podeszwa a nie chrupkie ciasto.
Teraz nakładamy sos pomidorowy i kolejne składniki czyli mozzarella zółta, cebulka, oliwki, salami, kiełbaska, biała mozzarella. Całość przyprawiłem.
I do pieca !
Smacznego !
PS. Zwróćcie uwagę na ciasto - jest rumiane, chrupiące, po prostu wyśmienite.
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń