Bogaty smak, szybkie i proste danie, propozycja dla wszystkich !
Składniki :
-puszka tuńczyka w oleju - najlepiej duże kawałki
- 1/4 cebuli posiekanej w plastry
- większy ząbek czosnku
- natka pietruszki
- pieprz, sól, bazylia, może być też odrobina sproszkowanego pepperoni lub chili
- oliwa z oliwek
- makaron najlepiej Barilla Colezioe
Przygotowanie:
Czosnek siekamy w drobne kawałeczki i wrzucamy z cienkimi plasterkami cebuli na rozgrzaną oliwę z oliwek. Rumienimy dosłownie minutę ponieważ czosnek szybko się złoci.
Następnie dodajemy tuńczyka, posypujemy pieprzem , chili oraz bazylią i pietruszką. Solimy odrobinę i chwilę smażymy.
Makaron gotujemy al dente i po odsączeniu dodajemy na patelnię z tuńczykiem mieszając lekko. Podtrzymujemy pod patelnią ogień podczas mieszania. Podajemy na talerz i dekorujemy liśćmi pietruszki. Można podawać z białym winem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz