Co potrzeba aby zrobić taką pieczeń.
- 1 kg mięsa mielonego
- 2-3 bułki pszenne zamoczone w mleku
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- kolendra
- majeranek
- ząbek czosnku
- 3 średnie cebulki
- odrobina oliwy
- bułka tarta
- ziele angielskie
- liście laurowe
- papryka słodka
Przygotowanie:
Mięso mielone włożyć do miski i wbić jajka. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie wraz z ząbkiem czosnku. W międzyczasie bułki namoczyć w mleku a następnie je odsączyć.
Dodać bułki i podsmażoną cebulę do miski i wyrobić wszystko na jednolitą masę. Przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i 4 ziarenkami ziela angielskiego. Dokładnie wyrobić, następnie dodać bułkę tartą - tyle żeby cała masa nie była nazbyt wilgotna.
Smak pieczeni, w sczególności słoność proszę sprawdzić smażąc odrobinę wyrobionego mięsa na patelni. Jeśli smak jest dobry przełożyć do foremek i posypać po wierzchu lekko papryką lub czym tam chcecie :). Jeśli chcecie wzmocnić jeszcze smak możecie dodać tymianek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Następnie wyjąć i ostudzić.
Iteraz uwaga! Możecie potrawę podać na gorąco, najlepiej z sosem pieczarkowym. Ale wystudźcie pieczeń i włóżcie do lodówki. Na następny dzień smakuje wybornie !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz