czwartek, 21 lipca 2011

Pieczeń rzymska czyli straszna wyżerka :)

Pieczeń rzymska to jedna z wielu ciekawych wariacji :) jakie można przeprowadzić posiadając 1 kg zmielonego mięsa. Smak jest bardzo dobry, szczególnie po wychłodzeniu w lodówce i na drugi dzień. Dodatkowo atutem jest możliwość dowolnego jej przyprawienia pieczeni lub posypania przyprawami po wierzchu.

Co potrzeba aby zrobić taką pieczeń.

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2-3 bułki pszenne zamoczone w mleku
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • majeranek
  • ząbek czosnku
  • 3 średnie cebulki
  • odrobina oliwy
  • bułka tarta
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka słodka

Przygotowanie:

Mięso mielone włożyć do miski i wbić jajka. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie wraz z ząbkiem czosnku. W międzyczasie bułki namoczyć w mleku a następnie je odsączyć.
Dodać bułki i podsmażoną cebulę do miski i wyrobić wszystko na jednolitą masę. Przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i 4 ziarenkami ziela angielskiego. Dokładnie wyrobić, następnie dodać bułkę tartą - tyle żeby cała masa nie była nazbyt wilgotna.
  Smak pieczeni, w sczególności słoność proszę sprawdzić smażąc odrobinę wyrobionego mięsa na patelni. Jeśli smak jest dobry przełożyć do foremek i posypać po wierzchu lekko papryką lub czym tam chcecie :). Jeśli chcecie wzmocnić jeszcze smak możecie dodać tymianek.

Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Następnie wyjąć i ostudzić.
Iteraz uwaga! Możecie potrawę podać na gorąco, najlepiej z sosem pieczarkowym. Ale wystudźcie pieczeń i włóżcie do lodówki. Na następny dzień smakuje wybornie !
Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz