Składniki.
- Filet z ryby średniej wielkości
- Mieszanka warzyw - polecam chińską a jeśli nie to zwykła idźmy dalej - dobrze zrobicie jeśli zaopatrzycie się w warzywa świeże, jednakże ze względu na ramy czasowe przygotowanie nie może długo zająć.
- Natka pietruszki
- Bazylia
- Ząbek czosnku
- Malutka cebulka
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz.
- Cytryna
Całość przygotowań rozpoczynamy od natarcia ryby bazylią, pietruszką, czosnkiem i cebulką. Następnie bierzemy patelnię - najlepiej grillową i rozgrzewamy ją dodając odrobinkę oliwy.
W tym samym czasie go gotującej wody wsypujemy warzywa i gotujemy dosłownie 2 minuty aby były jeszcze chrupkie. Po 2-3 min odsączamy warzywa i hartujemy zimną wodą. Na patelni lub grillu kładziemy rybę i ją pieczemy lub smażymy na łyżce oliwy. Kładziemy też odrobinę cytryny aby się podpiekła - trzeba zatrzymać w niej soki. Kiedy ryba się usmaży trzeba ją wyjąć na talerz, dodać 2 łyżkę oliwy i wsypać szybko warzywa na patelnię . Lekko podsmażyć i przyprawić.
Całość podać na talerz, pokropić cytryną i jeść!
Lepiej jest natrzec rybe oliwa zamiast skrapiac patelnie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń