sobota, 21 listopada 2015

Pizza z patelni - każdy może zrobić swój ideał.

Witam wszystkich. Dzisiaj zainspirowany pewnym ciekawym filmem na youtube postanowiłem zrobić pizzę z patelni. Nie ma w tym nic prześmiewczego, zupełna powaga sytuacji i efekt, który zadowoli każdego amatora domowej pizzy.
Już od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem poeksperymentowania i w końcu przyszedł na to odpowiedni czas i miejsce.  Zobaczymy czy nowy sposób pieczenia będzie lepszy niż do tej pory.

Potrzebujemy:
- dobrej patelni o średnicy 20-30cm, lub tez taką jaką macie i do jakiej dopasujecie średnicę ciasta.
- ciasto na pizzę (ale to już wiecie), ser, dodatki.
- kuchenkę gazową
- piekarnik z funkcją grilla

Wykonanie:

Mając ciasto o pożądanej średnicy rozgrzewamy mocno patelnię bez tłuszczu. W tym samym czasie nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i na 150 stopni.  Bardzo dobra jest do tego patelnia z powłoką, dzięki której nic nie przywiera. Na rozgrzaną patelnię kładziemy ciasto i rozpoczynamy pieczenie na średnim ogniu. Od razu na ciasto nakładamy sos pomidorowy, ser mozzarella i dodatki otrzymując już prawie gotowy produkt do upieczenia. Co chwilę trzeba sprawdzić spód ciasta, aby się nie spalił. Kiedy ciasto od spodu już jest prawie gotowe, zwiększamy temperaturę grilla na max-a.
Zdejmujemy pizzę wraz z patelnią i wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę. Można piec przy otwartym piekarniku. Uwaga, aby nie spalić rączki od patelni:).
Pieczenie jest krótkie, zatem pilnujcie czasu!.