niedziela, 5 kwietnia 2015

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i mozzarellą.

Ryby i owoce morza we włoskiej kuchni to produkty, których  nie może zabraknąć na stole, niezależnie w jakim regionie się znajdziemy. Półwysep Apeniński, od trzech stron oblany wodami, obfituje w najróżniejsze morskie specjały i rzeczywiście włoskie rybołówstwo ma się bardzo dobrze. Po prostu mają chyba wszystko.


 Zdjęcie zrobione na targu w Wenecji.

Dzisiaj wykorzystamy produkt dostępny i powszechny u nas jak i  we Włoszech. Przygotujemy la trota salmonata con spinaci e mozzarella, czyli tak jak wskazuje tytuł posta. Fajne jedzonko, super pożywne i  bardzo smaczne a w dodatku nie tuczące i dające mnóstwo energii.

 Składniki na naszą potrawę są następujące:
  • Pstrąg łosoiowy - dość spory filet
  • Szpinak rozdrobniony
  • Mozzarella
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • Bazylia suszona lub świeża
  • Czosnek
  • Cebulka 
  • Łyżeczka masła
  • Sok z cytryny

Przygotowanie.
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
Rybę przygotowaną i osuszoną posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny. I wstawiamy do piekarnika. Teraz musimy zsynchronizować dobrze czas i szybko musimy przygotować szpinak aby pstrąg jeszcze się nie upiekł, zatem mamy na to ok. 5 minut. Posiekaną cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, pod koniec dodajemy 1-2 rozgniecione ząbki czosnku. Następnie dodajemy  łyżeczkę masła i szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na rybę. Na górze układamy krążki białej mozzarelli i zapiekamy, lecz nie za długo.

Po ok 10 minutach danie jest gotowe. Można podawać z warzywami lub z kieliszkiem białego winka z Veneto.
Smacznego !





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryby w każdej odsłonie :) a za włoskimi serami szaleje! i nawet szpinak komponuje się z nimi znośnie :) tez miałam okazję być na Targu w Wenecji. Dość intensywne przeżycie dla zmysłów :) pozdrawiam Cię wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym przepisem mnie powaliłeś. Coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Ci. Wymyślony na szybko, ale takie improwizacje czasami przeobrażają się w smaczne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być bardzo pyszne.
    Punkty dla kucharza.

    OdpowiedzUsuń