Kolejny pomysł na pizzę z dodatkami. Dzisiaj pizza z salami finocchiona (z koprem włoskim) na pół z salami z truflami oraz pizza z prosciutto crudo i bazylią. Mniammm.
Odwiedziłem dzisiaj lidla i znalazłem parę ciekawych produktów serii deluxe, które postanowiłem wypróbować. Produkty te są już od pewnego czasu dostępne ale niestety nie było kiedy wrzucić do koszyka. Dzisiaj nadszedł ten dzień. A są to jak już na początku wspomniałem dwa rodzaje salami: z nasionami kopru włoskiego oraz z truflami. Bardzo dobre oba rodzaje. Trufle wzmacniają i pogłębiają smak, natomiast koper włoski dzięki lekko anyżkowemu aromatowi przynosi świeżość w smaku. Prosciutto crudo również jest wyśmienitej jakości, chociaż trochę podsuszone. Ale ujdzie i pod względem smaku jest pozytywnie.
Ciasto - jak z poprzednich przepisów, jednakże dzisiaj zrobiłem je wcześniej i poszło do lodówki na ok 8 godzin. Czy lepsze? Kwestia gustu. Ja nie zauważyłem zbytniej różnicy, wszak 8 godzin to nie długo dla ciasta. Następnym razem posiedzi 24h i różnica na pewno będzie na plus.
Sos - jak zwykle klasyka. Passata pomidorowa, oliwa, czosnek , bazylia, sól, pieprz, lekka posypka oregano. Wszystko przesmażone i gotowe do pokrycia ciasta
Mnie smakowało :)
Grube krążki białej mozzarelli to specjalny zabieg na dzisiejsze potrzeby.
A oto i prosciutto.
Przede wszystkim smakowite zdjęcia :) salami z truflami musiało być ciekawym połączeniem. Mam nadzieję, że było pysznie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzy przygotowaniu ciasta do pizzy polecam dodać trochę (ok kieliszka) piwa. Ciasto jest wówczas smaczniejsze. Resztę piwa można zawsze wypić :D
OdpowiedzUsuńUżyłeś tartej mozzarelli,że tak pięknie się ser rozpuścił?
OdpowiedzUsuń