sobota, 28 marca 2015

Costolette al forno czyli żeberka z piekarnika.

A dzisiaj przepis na super żeberka, które warto zrobić na sobotni obiad.
Dla 4 osób potrzebujemy ok 1,5 kg żeberek.
Żeberka tniemy na mniejsze kawałki, posypujemy je solą i pieprzem, następnie obkładami listkami laurowymi, zielem angielskim a także pokrojonym w kawałeczki czosnkiem i zostawiamy na moment aby zrobić marynatę.

Składniki marynaty, czyli to co będziemy ze sobą mieszać.

- Olej lub oliwa z oliwek
- Papryka słodka
- łyżeczka chilli
- rozmaryn
- kminek zmielony
- rozgnieciony czosnek
- kurkuma
- 2 łyżki miodu płynnego ( skrystalizowany należy ogrzać )

Marynatę nanosimy na żeberka. Byłoby dobrze aby marynowały się minimum przez kilka godzin lub przez jedną noc, jeśli będziecie robić je na obiad w dniu następnym. Żeberka można zawinąć w folię i tak wstawić do lodówki do następnego dnia.

Mięso zamarynowane wyjmujemy z folii i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok 2 godz. w temperaturze 200-220 stopni. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i surówą :). Żeberka świetnie smakują z dobrym, wytrawnym czerwonym winem.
Smacznego !

















1 komentarz: