Zwykle kupuję jak mam okazję aby mieć w razie potrzeby, ponieważ kalmary to znakomita przystawka.
Jeżeli nie jedliście do tej pory to zachęcam przynajmniej do spróbowania. W sklepach możecie kupić kalmary gotowe, w cieście, które należy jedynie usmażyć w oleju. Ogólnie rzecz biorąc, co się tyczy owoców morza, to większość idąca na eksport (przykładowo do Polski) jest mrożona od razu po wyłowieniu aby zachować świeżość i wartości odżywcze. Nie obawiajmy się więc mrożonych kalmarów.
Składniki na nasze danie:
Paczka kalmarów w cieście
Sałatka:
- Cebula czerwona lub biała
- Ser feta , lub bałkański
- Pomidory oraz jeżeli chcecie trochę ogórka
- Sałata
- Olej słonecznikowy - 6 łyżek lub trochę więcej - ja zawsze odmierzam "na oko"
- 2 łyżeczki musztardy
- Sól
- Pieprz
- Ewentualnie świeża bazylia
- Jogurt typu greckiego lub naturalny 400 g - więcej znaczy, że wystarczy dla wszystkicg
- Starte 2 ogórki średniej wielkości
- Rozgnieciony duży ząbek czosnku
- Oregano
- Bazylia lub świeża pietruszka
- Sól
- Szczypta pieprzu