sobota, 12 stycznia 2013

Stejki, że nie ma lipy ? Steak BeefMaster w mojej kuchni.

Dzisiaj robiąc zakupy postanowiłem wrzucić do koszyka popularne ostatnio wołowe specjały z firmy beefmaster, które to nawet Hardkorowy Koksu zwykł chwalić. Opakowanie produktu wygląda solidnie i bardzo zachęcająco a i cena jest przystępna bo 17,99 zł za pół kilo rostbefu.  Po chwili towar ląduje w koszyku a ja mam nadzieję, że dzisiaj zjem prawdziwy dobry stek a nie trampka ze starej krowy, którą zabili tylko dlatego, że już przestała dawać mleko.
Po otworzeniu opakowania moim oczom ukazują się dwa solidne kawałki rostbefu wołowego. Widać od razu, że mięso jest naprawdę wysokiej jakości, ładne, świeże i prawie bez tłuszczu jak to dobra wołowina.
Postanawiam przyrządzić go praktycznie tak jak zaleca producent czyli:

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo ziołowym

A dzisiaj przepis na penne z kurczakiem w sosie śmietanowo ziołowym. Wyborne  z białym winem.
Kolejny przepis na to, że z niewielu składników można wykonać smaczne danie.








niedziela, 6 stycznia 2013

Kawa moka z cremettą :-)

Kawa to temat rzeka poczynając od gatunków, sposobu palenia aż po sposoby jej parzenia i ogólnie czystą teorię na ten temat, która także jest mi bardzo bliska. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie dobrej kawy ale dzisiaj podzielę się z wami jednym z nich a będzie to moka z delikatną cremettą na wierzchu. Do przygotowania będzie nam potrzebna na pewno kafetiera zwana także macchinetta, lub moka, czyli dobra rzecz, za nie duże pieniądze do przygotowania dobrej aromatycznej kawy, której zapach będzie roznosił się rankiem po kuchni. Następnym krokiem, kiedy już spędzicie trochę czasu z kafetierką będzie zakup dobrego ekspresu ciśnieniowego - i precz z automatami.- No ale nie o tym.
Oprócz kafetierki będziemy potrzebowali cukru, wody, filiżanki i dobrej kawy.
O działaniu kafetiery i jej częściach składowych przeczytać możecie tutaj a my idziemy dalej.

sobota, 5 stycznia 2013

Super smaczne domowe hamburgery czyli slow food górą!

Dziś w kuchni zdrowe i bardzo dobre domowe burgery, które warto zrobić samemu mimo, że na każdym rogu ulicy czai się baner reklamowy i kupony do popularnej sieci szybkich restauracji fast-food.
Hamburgery zrobione w domu będą o wiele zdrowsze niż w fastfoodzie a poza tym wiesz mniej więcej :) co jesz i masz satysfakcję z tego, że jedzenie jest zrobione własnoręcznie i  nie ma chemicznego posmaku :)