niedziela, 23 czerwca 2013

Kalmary w cieście z sałatką trochę grecką i sosem tzatziki

Lubicie kalmary  ? Ja lubię zarówno w cieście jak i bez. Same lub jako dodatek do sałatek.
Zwykle kupuję jak mam okazję aby mieć w razie potrzeby, ponieważ kalmary to znakomita przystawka.
Jeżeli nie jedliście do tej pory to zachęcam przynajmniej do spróbowania. W sklepach możecie kupić kalmary gotowe, w cieście, które należy jedynie usmażyć w oleju. Ogólnie rzecz biorąc, co się tyczy owoców morza, to większość idąca na eksport (przykładowo do Polski) jest mrożona od razu po wyłowieniu aby zachować świeżość i wartości odżywcze. Nie obawiajmy się więc mrożonych kalmarów.

Składniki na nasze danie:

Paczka kalmarów w cieście

Sałatka:
  • Cebula czerwona lub biała
  • Ser feta , lub bałkański 
  • Pomidory oraz jeżeli chcecie trochę ogórka
  • Sałata 
  • Olej słonecznikowy - 6 łyżek lub trochę więcej - ja zawsze odmierzam "na oko"
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Sól
  • Pieprz
  • Ewentualnie świeża bazylia
Nasz sos :
  • Jogurt typu greckiego lub naturalny 400 g - więcej znaczy, że wystarczy dla wszystkicg
  • Starte 2 ogórki średniej wielkości
  • Rozgnieciony duży ząbek czosnku
  • Oregano
  • Bazylia lub świeża pietruszka
  • Sól
  • Szczypta pieprzu
Pierwszym krokiem jest
zrobienie sałatki czyli dodanie wszystkich składników do jednej miski,następnie zrobienie sosu vinaigrette ( dla tego oddzielny sos aby sałatkę można było również jeść samą) czyli olej, musztarda, sól, pieprz, zioła - wymieszać, spróbować i gotowe. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić na 10 minut. 
Zrobić sos tzatziki - do naczynia wlać jogurt, dodać czosnek, starte ogórki, przyprawy i dokładnie wymieszać. również odstawić na chwilkę. 
Usmażyć kalmary i Odsączyć je na ręczniku papierowym. 
Następnie nie pozostaje nic innego tylko smakować.
A wino do tego polecam różane i orzeźwiające Cerasuolo D'Abruzzo - z lidla :). Schłodzone idealne na ciepłe dni.










1 komentarz:

  1. Lekki sałatka i orzeźwiające wino - idealna propozycja na letnie popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń