Spiedini czyli szaszłyki to dzisiejszy pomysł na grilla a obok niego również schab z karkówką i marynata z dodatkiem czerwonego wina.
Szaszłyki - składniki
- filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- trochę karkówki wieprzowej, w miarę chudej pokrojonej w kostkę
- cebula pokrojona w kawałki - tyle ile trzeba
- papryczki peperoncini
- ogórek
- zwykła papryka
- ....i cokolwiek jeszcze chcecie nadziać na patyk
Czas na marynatę do moich szaszłyków.
Do szerokiego naczynia (na długość patyczków) Wlać trochę oleju lub oliwy z oliwek, rozgnieść 3-4 duże ząbki czosnku, dodać sok z połowy cytryny, posolić, dodać pieprz, odrobinę papryki i curry oraz posiekaną na bardzo drobno cebulkę. Wszystko połączyć i obsmarować szaszłyki. Na koniec szaszłyki obficie posypać natką pietruszki i poczekać najmniej 2 godzinki aby marynata wniknęła w szaszłyki.
Następnie przełożyć na grill obserwując tylko aby się nie przypaliły i będzie na bogato a przede wszystkim niewielkim kosztem :).
Karkówka i schab w marynacie z czerwonego wina to również idea sprzyjająca zrobieniu "czegoś" z dostępnych składników w domu. W marynacie wykorzystałem moje świeżo posiekane oregano z ogrodu bo przecież nie ma opcji aby się zmarnowało.
Marynatę do schabu i karkówki przygotowałem następująco: do naczynia wlałem odrobinę oleju, nastepnie dodałem 2-2,5 łyżki musztardy sarepskiej + 3 wyciśnięte ząbki czosnku + odrobinę papryczki peperoncino+sól + pieprz+ posiekane oregano+wino (ok. pół szklanki). Trzeba wszystko to połączyć i spróbować. Marynata powinna być wystarczająco słona aby wniknąć w mięso oraz winna w smaku.
Jeżeli jesteście zadowoleni z połączenia składników to należy zanurzyć mięso również na min 2 godzinki.
Konsystencja marynaty może się wydać dość nieciekawa ale zachęcam do wypróbowania tego smaku.
Końcowe przygotowania to jak zwykle grillowanie i jedzenie z pyszną grecką sałatką. Smacznego.
i coś nowego na grilla ;)
OdpowiedzUsuń