niedziela, 12 maja 2013

Spiedini alla griglia, czas na odrobinę grillowego szaleństwa.

Pogoda sprawia wrażenie, że mamy prawie lato, a skoro ta pora roku wkracza w nasze życie dość intensywnie to z nią związane są nierozłącznie wypoczynek, relaks i grill. Dzisiaj będą szaszłyki z grilla z marynatą po mojemu ale i nie tylko. Dzisiaj zebrałem z ogródka trochę świeżego szczypiorku, natki pietruszki i oregano, które dość bujnie się rozrosło i spróbuję wykorzystać je jako składniki marynaty. Na pojawienie się innych ziół jeszcze czekam.


Spiedini czyli szaszłyki to dzisiejszy pomysł na grilla a obok niego również schab z karkówką i marynata z dodatkiem czerwonego wina.

Szaszłyki - składniki

  • filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
  • trochę karkówki wieprzowej, w miarę chudej pokrojonej w kostkę
  • cebula pokrojona w kawałki - tyle ile trzeba
  • papryczki peperoncini
  • ogórek
  • zwykła papryka
  • ....i cokolwiek jeszcze chcecie nadziać na patyk
     
Powyższe składniki nadziewamy na patyczki ale uważajcie aby nie przesadzić z peperoncino.W mojej zamrażarce jeszcze zostało kilka sztuk zamrożonych własnoręcznie wyhodowanych a przy tym bardzo ostrych papryczek, więc dzisiaj dodaję jako ostry akcent w moich szaszłykach .

Czas na marynatę do moich szaszłyków.

Do szerokiego naczynia (na długość patyczków)  Wlać trochę oleju lub oliwy z oliwek, rozgnieść 3-4 duże ząbki czosnku, dodać sok z połowy cytryny, posolić, dodać  pieprz, odrobinę papryki i curry oraz posiekaną na bardzo drobno cebulkę. Wszystko połączyć i obsmarować szaszłyki. Na koniec szaszłyki obficie posypać natką pietruszki i poczekać najmniej 2 godzinki aby marynata wniknęła w szaszłyki.
Następnie przełożyć na grill obserwując tylko aby się nie przypaliły i będzie na bogato a przede wszystkim niewielkim kosztem :).

Karkówka i schab w marynacie z czerwonego wina to również idea sprzyjająca zrobieniu "czegoś" z dostępnych składników w domu. W marynacie wykorzystałem moje świeżo posiekane oregano z ogrodu bo przecież nie ma opcji aby się zmarnowało.
Marynatę do schabu i karkówki przygotowałem następująco: do naczynia wlałem odrobinę oleju, nastepnie dodałem 2-2,5 łyżki musztardy sarepskiej + 3 wyciśnięte ząbki czosnku + odrobinę papryczki peperoncino+sól + pieprz+ posiekane oregano+wino (ok. pół szklanki). Trzeba wszystko to połączyć i spróbować. Marynata powinna być wystarczająco słona aby wniknąć w mięso oraz winna w smaku.
Jeżeli jesteście zadowoleni z połączenia składników to należy zanurzyć mięso również na min 2 godzinki.
Konsystencja marynaty może się wydać dość nieciekawa ale zachęcam do wypróbowania tego smaku.
Końcowe przygotowania to jak zwykle grillowanie i jedzenie z pyszną grecką sałatką. Smacznego.


















1 komentarz: