Niedawno zakupiłem paczkę mięsa gulaszowego Beefmaster. W zasadzie dałem się skusić kampanii reklamowej ale nie żałuję ponieważ mięso jest naprawdę dobre. Dzisiaj publikuję przepis na gulasz wołowy. Znakomita i zdrowa pozycja dla potrzebujących energii do ćwiczeń na siłowni - wiem sam sprawdziłem więc tutaj ściemy nie będzie :) .
Składniki:
- 500 g mięsa gulaszowego Beefmaster
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Oliwa
- Mąka
- Woda lub wcześniej przygotowany bulion wołowy ( do przygotowania bulionu polecam wołową porcję rosołową beefmaster. Jeśli myślicie o kostce rosołowej naszpikowanej różnymi niespodziankami to lepiej dolejcie zwykłej wody)
- 2-3 listki laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Papryka słodka lub ostra
- Peperoncino lub chilli ( jeśli macie ostrą paprykę to nie trzeba już tego dodawać)
- Ziemniak
- Marchewka inne warzywa - najlepiej świeże a jeśli mamy zimę to wrzucić jakąś mieszankę warzywną.
- Fasola ugotowana oddzielnie - 24 godziny przed przygotowaniem musi być namoczona w wodzie
- Sól, pieprz, tymianek, kolendra.
- Koncentrat pomidorowy - najlepiej passata
Przygotowanie
Mięso oprószyć mąką a następnie podsmażyć na oliwie. Następnie dodać cebulę, czosnek i peperoni lub zeszklić je na osobnej patelni ponieważ mąka z mięsa na pewno przyklei się do patelni i będzie trudno już cokolwiek na niej zrobić. Podsmażone mięso z cebulą, czosnkiem i peperoni przełożyć do większej patelni, woka lub garnka, podlać wodą lub bulionem i zacząć dusić ok 30-40 min dolewając bulion jeśli część wyparuje. W międzyczasie uprażyć paprykę w proszku na kolor i smak czyli - 2-3 łyżki oliwy na rozgrzaną patelnię, wsypać paprykę - nie dużo i podsmażyć ją do czasu aż poczujecie intensywny zapach. Teraz dodać ją do reszty. Dodać pokrojonego ziemniaka, warzywa, liść laurowy, ziele i dusić jeszcze przez parenaście minut. Sprawdzić czy mięso jest miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy, podusić 5-10 minut i sprawdzić smak - w razie czego jeszcze doprawić.
Podawać i jeść. Ja lubię z fasolą :)
PS. Jeżeli zamienicie mięso gulaszowe np. na droższy rostbef to mięso szybciej zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz