niedziela, 17 marca 2013

Pizza z kumpiakiem

Kumpiak to nasze polskie prosciutto crudo wywodzące się z terenów Podlasia. Ostatnio produkt ten wylądował w moim zakupowym koszyku. Kumpiak w smaku jest naprawdę bardzo dobry i delikatny. Dlaczego więc nie podmienić go zamiast prosciutto w pizzy.

Składniki: 
mąka
szklanka wody
1/5, 1/6  kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
oliwa
pomidory
duży ząbek czosnku
bazylia
oregano
kumpiak 
2 kulki mozzarelli
cebula
papryka

Przygotowanie:

Wodę przelać do miski, rozpuścić w niej drożdże i dodać cukru oraz trochę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut pod przykrycie aby drożdże zaczęły działać.
Następnie dodać soli, 2 - 3 łyżki oliwy i sukcesywnie mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 lub 2 godziny. 

Pomidory wrzuciłem do blendera wraz z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i bazylią a następnie zmiksowałem. Rozgrzałem następnie oliwę i przelałem sos na patelnię aby odparować nadmiar wody.

Gdy ciasto wyrosło siekamy cebulę i paprykę i przystępujemy do dalszej części. 
Ciasto rozwałkować bądź rozgnieść na formie natartej oliwą a następnie ułożyć kawałki mozzarelli, cebulkę i paprykę. Można również dodać oliwki. 
Piec w temperaturze 230-250 stopni. Po 5 minutach można na chwilę włączyć termoobieg. 
Po upieczeniu cienkie plastry kumpiaka ułożyć na pizzy, pokroić i jeść :)
















2 komentarze:

  1. Jak najbardziej popieram zastępowanie składników tymi naszymi, równie pysznymi :) Pizza z kumpiakiem wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń