Składniki:
mąka
szklanka wody
1/5, 1/6 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
oliwa
pomidory
duży ząbek czosnku
bazylia
oregano
kumpiak
2 kulki mozzarelli
cebula
papryka
Przygotowanie:
Wodę przelać do miski, rozpuścić w niej drożdże i dodać cukru oraz trochę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut pod przykrycie aby drożdże zaczęły działać.
Następnie dodać soli, 2 - 3 łyżki oliwy i sukcesywnie mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 lub 2 godziny.
Pomidory wrzuciłem do blendera wraz z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i bazylią a następnie zmiksowałem. Rozgrzałem następnie oliwę i przelałem sos na patelnię aby odparować nadmiar wody.
Gdy ciasto wyrosło siekamy cebulę i paprykę i przystępujemy do dalszej części.
Ciasto rozwałkować bądź rozgnieść na formie natartej oliwą a następnie ułożyć kawałki mozzarelli, cebulkę i paprykę. Można również dodać oliwki.
Piec w temperaturze 230-250 stopni. Po 5 minutach można na chwilę włączyć termoobieg.
Po upieczeniu cienkie plastry kumpiaka ułożyć na pizzy, pokroić i jeść :)
pizza to jest to ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej popieram zastępowanie składników tymi naszymi, równie pysznymi :) Pizza z kumpiakiem wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń