czwartek, 21 lutego 2013

Ćwiartka z kurczaka z brokułami

Dzisiaj wam zaprezentuję potrawę prostą ale niebanalną w smaku, oczywiście przygotowanie to nic nadzwyczajnego ale ja lubię często ją przygotowywać. Zaczynamy więc, bez zbędnego wstępu :)

Składniki: 

  • ćwiartki z kurczaka 
  • mieszanka przypraw do kurczaka - wybrać bez żadnych wzmacniaczy smaków tj. glutaminianu sodu i  pochodnych
  • rozgnieciony czosnek
  • rozmaryn
  • brokuł
  • sól
  • oliwa
Przygotowanie



Ćwiartki opłukać wodą i osuszyć. Lekko obsypać solą i mieszanką przypraw oraz lekko natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Wziąć pędzelek i delikatnie rozprowadzić po ćwiartce odrobinę oliwy. Posypać odrobiną rozmarynu. Zostawić na 30 minut lub jeśli chcecie to od razu można do piekarnika włożyć.  Piec w piekarniku na ruszcie w temperaturze 180 stopni, do czasu aż skórka będzie wypieczona i chrupiąca.(ok 30-40 min ale lepiej kontrolujcie)
Brokuł ugotować na parze i podawać.




1 komentarz:

  1. lubię taki obiad:) proste, a zawsze smakuje i można dowolnie doprawić:)

    OdpowiedzUsuń