sobota, 5 stycznia 2013

Super smaczne domowe hamburgery czyli slow food górą!

Dziś w kuchni zdrowe i bardzo dobre domowe burgery, które warto zrobić samemu mimo, że na każdym rogu ulicy czai się baner reklamowy i kupony do popularnej sieci szybkich restauracji fast-food.
Hamburgery zrobione w domu będą o wiele zdrowsze niż w fastfoodzie a poza tym wiesz mniej więcej :) co jesz i masz satysfakcję z tego, że jedzenie jest zrobione własnoręcznie i  nie ma chemicznego posmaku :)



Składniki na burgery: 

Bułki - świetny przepis na bułeczki znajdziecie tutaj
wołowina mielona ok 400g
pieprz
sól
natka pietruszki
cebulka bardzo drobno pokrojona
tymianek
kolendra
papryka
1 jajko
garść  kaszy manny
czerwona cebula
pomidor
musztarda
sałata

Przygotowanie.

Bułeczki robimy wg. przepisu, który jest w linku powyżej. W międzyczasie kiedy ciasto będzie rosło bierzemy wołowinę, dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, garść kaszy manny lub bułki tartej i wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na godzinkę. Po upieczeniu bułeczek bierzemy wołowinę i formujemy cienkie, okrągłe kotlety i smażymy je na rozgrzanej patelni z tylko muśniętej olejem.
Następnie kroimy bułkę w połowie i układamy mięso na sałacie, dodajemy plasterek cebulki, pomidorka, ketchup, musztardę jeśli ktoś lubi i ..........Smacznego ! .













2 komentarze:

  1. Zdecydowanie wolę takie domowe jedzenie od fastfoodów, więc jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och...kolory do mnie przemawiają. Zdecydowanie. I mięso...
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń