La pizza e' una scienza !
Etykiety
Artykuły i testy
(17)
Dania mięsne
(29)
Inne dania
(17)
Kawa
(3)
lidl
(1)
Makarony
(17)
mozzarella
(2)
Pizza
(30)
pizza z prosciutto
(1)
prosciutto
(1)
Ryby
(9)
Słodkości
(3)
test lidl
(1)
Wędzone
(2)
włoski tydzień
(1)
Wszystkie
(108)
Zupy
(3)
piątek, 13 lipca 2012
czwartek, 12 lipca 2012
Weekendowo. Pizza i focaccia....
Weekendowa ochota na pizzę musi zostać niekiedy urealniona. Stąd przygotowując ciasto w weekend zbytnio nie martwiłem się o jego ilość bo w końcu trzeba się najeść. Ciasta wyszło o wiele za dużo jak na dwie pizze więc zostało wykorzystane na przygotowanie focacci. Focaccia jest to typowe ciasto pod pizzę jednak jest to o tyle ciekawe, że każdy region Włoch ma własną focaccię przygotowaną na swój sposób (jak wiele innych potraw typowo włoskich) ale podobno najlepsza jest w Modenie i Pizie.
Ciasto tradycyjnie powstało z ok 0,4 litra wody i z ok. 700-800g mąki + sól, oliwa, cukier, drożdże.
W przypadku focacci ciasta jest więcej i sympatycznie rośnie w piekarniku. Focaccię polać oliwą przed włożeniem do piekarnika, można poupychać również oliwki.
Ciasto tradycyjnie powstało z ok 0,4 litra wody i z ok. 700-800g mąki + sól, oliwa, cukier, drożdże.
W przypadku focacci ciasta jest więcej i sympatycznie rośnie w piekarniku. Focaccię polać oliwą przed włożeniem do piekarnika, można poupychać również oliwki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)