wtorek, 9 października 2012

Podudzia z kurczaka w piwie.

Dzisiaj postanowiłem zrobić potrawę, której smaku bylem ciekaw już od dłuższego czasu. Mowa o tytułowym mięsku z kurczaka w piwie.

Składniki:

  • podudzia z kurczaka
  • 2-3 listki laurowe
  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • piwo jasne
  • sól, pieprz
  • mąka
  • oliwa
Przygotowanie

Podudzia posolić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso. Następnie dodać gałązkę rozmarynu albo posypać rozmarynem, dodać listki laurowe i czosnek.
Następnie wlać szklankę piwa i gotować pod przykryciem uzupełniając co jakiś czas potrawę piwem. Tak dusić ok 20 minut. Gotowe. Próbować i jeść. W smaku jest interesująco, z początku zupełnie inny niż sobie to wyobrażałem będąc zwolennikiem tradycyjnego przygotowania ale kurczak dozuje doznania i z każdym kęsem mamy ochotę na więcej.







2 komentarze: