Składniki:
- filety z kurczaka szt. 3
- kapusta pekińska lub sałata lodowa, zależy co kto lubi
- oliwki zielone, oliwki czarne
- pomidorki koktajlowe
- kukurydza
- ser feta bądź jakiś inny sałatkowy
- bazylia, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- przyprawa gros
- musztarda, ketchup, jogurt naturalny
- pokrojony w kostkę ogórek kiszony
- pokrojona w kostkę cebula
- oliwa z oliwek
- czosnek
Kurczaka posolić, posypać przyprawą, dodać odrobinę oliwy i rozgnieciony ząbek czosnku a następnie wszystko wymieszać i odstawić przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie usmażyć kurczaka na dużym ogniu. Kapustę pokroić, posolić, doprawić i wymieszać z resztą składników.
Musztardę, jogurt naturalny ketchup, sos wymieszać ze sobą w proporcjach takich aby otrzymać jednolity, lekko pomarańczowy kolor sosu. Spróbować i w razie potrzeby doprawić i dodać do sałatki. Dodać kurczaka i wszystko przemieszać. Zostawić na parę minut żeby się "przegryzło" i można jeść :)
Pycha, wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuńpo wypróbowaniu obu wersji zdecydowałem, że sałatka jest lepsza z sałatą lodową :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę. Zawsze mama kolegi robi na przyjęciach. Kurczaka możemy też zesmażyć na maśle i może być z panierką.
OdpowiedzUsuńmi jakoś wersja pikantna wyszła tej sałatki
OdpowiedzUsuń