niedziela, 7 października 2012

Kur..czak w panierce pistacjowej z talarkami ziemniaczanymi i nutką jogurtową

Z cyklu "co by było gdyby" przedstawiam dzisiaj mój prosty pomysł na kurczaka w panierce pistacjowej. Jeżeli narzekasz na nudnego, smażonego fileta z kurczaka wypróbuj mój przepis i zmień czas od czasu panierę na pistacjową.

Składniki dla 2 osób
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 4 ziemniaki pokrojone w grubsze talarki
  • przyprawa do frytek i ziemniaków bez glutaminianów :)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • mąka jajko i pistacje zblendowane na drobno do obtoczenia.
 Przygotowanie:

 Pistacje trzeba podprażyć na patelni a następnie zrzucić je na talerz.  Filety lekko rozbić, posolić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i pistacjach.

Ziemniaki podsmażyć na oleju kilka minut, potem wyjąć posolić  przyprawić i do piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem do czasu aż staną się rumiane.
Filety usmażyć, odsączyć tłuszcz ręcznikiem papierowym i podawać. Na ziemniaki można dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.



1 komentarz:

  1. Interesujące, jako odmiana zwykłego obiadowego fileta ale również ziemniaczki wyglądają bardzo apetycznie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń