niedziela, 14 października 2012

Bakłażan i kuskus z warzywami


Dzisiejszy post dotyczy bakłażana, a po włosku melanzana. Przez 2 dni pan bakłażan leżał sobie wygodnie aż przyszła na niego kolej, więc dzisiaj został częścią kolacyjnego menu pod tytułem kuskus z warzywami z dodatkiem bakłażana.

Składniki: 

  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 peperoncino
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 zielona fasola
  • 2 marchewki 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina curry
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki krojone świeże lub w puszce
  • łyżeczka masła
  • kasza kuskus
  • woda
 Przygotowanie. 

Przygotować kuskus czyli zagotować wodę, posolić ją  i wlać  do naczynia z kaszą tak aby woda zakryła o 0,5 cm  powierzchnię kaszy, następnie zostawić na 5 minut, przemieszać i rozdrobnić widelcem. Do czasu, aż warzywa będą gotowe wstawić garnek do wody aby kasza utrzymała ciepło.  Zamiast wody, którą zalewamy kaszę może być rosół.
Do kaszy dodać łyżeczkę masła i przemieszać. Warzywa pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, zrumienić czosnek i peperoncino po czym dodać wszystkie warzywa i smażyć tak, aby warzywa były jeszcze odrobinę twarde. Doprawić odrobiną soli, pieprzem, dodać bazylię.


Na talerz nałożyć kuskus a na wierzch warzywa i gotowe.
PS. Dla łasuchów -  można dorzucić kurczaczka.









2 komentarze:

  1. Dziękuję. Muszę przyznać, że to taka pierwsza wariacja z bakłażanem w mojej kuchni, ale sympatyczna.

    OdpowiedzUsuń