Dzisiejszy post dotyczy bakłażana, a po włosku melanzana. Przez 2 dni pan bakłażan leżał sobie wygodnie aż przyszła na niego kolej, więc dzisiaj został częścią kolacyjnego menu pod tytułem kuskus z warzywami z dodatkiem bakłażana.
Składniki:
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 peperoncino
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 zielona fasola
- 2 marchewki
- 1 duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- odrobina curry
- oliwa z oliwek
- pomidorki krojone świeże lub w puszce
- łyżeczka masła
- kasza kuskus
- woda
Przygotować kuskus czyli zagotować wodę, posolić ją i wlać do naczynia z kaszą tak aby woda zakryła o 0,5 cm powierzchnię kaszy, następnie zostawić na 5 minut, przemieszać i rozdrobnić widelcem. Do czasu, aż warzywa będą gotowe wstawić garnek do wody aby kasza utrzymała ciepło. Zamiast wody, którą zalewamy kaszę może być rosół.
Do kaszy dodać łyżeczkę masła i przemieszać. Warzywa pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, zrumienić czosnek i peperoncino po czym dodać wszystkie warzywa i smażyć tak, aby warzywa były jeszcze odrobinę twarde. Doprawić odrobiną soli, pieprzem, dodać bazylię.
Na talerz nałożyć kuskus a na wierzch warzywa i gotowe.
PS. Dla łasuchów - można dorzucić kurczaczka.
Fajne, kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Muszę przyznać, że to taka pierwsza wariacja z bakłażanem w mojej kuchni, ale sympatyczna.
OdpowiedzUsuń