Ciasto - składniki:
mąka 450, 650 lub 00 - tyle ile trzeba.
szklanka wody
10dg drożdży
oliwa z oliwek
cukier, sól
Przygotowanie.
Dzisiaj trochę inaczej niż zwykle.
Do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Wymieszać z łyżką cukru a następnie dodać 3-4 łyżki mąki , wymieszać i poczekać aż drożdże zastartują. Następnie dodać oliwę, resztę mąki i sól i wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę, potem na stolnicę, podzielić na dwie części i uformować kulki i pozostawić na kolejną godzinkę. Potem rozwałkować i gotowe.
Sos - na zimno jak z przepisu wcześniej
Wykończenie zrobiłem z tego co akurat znalazło się pod ręką. A była kukurydza, cebula, mozzarella, oliwki czarne i zielone, no i oscypek kładziony po upieczeniu pizzy. Gorąca pizza roztopi cienkie plasterki oscypka.
niestety ta pizza nie doczekała się fotki po upieczeniu :)
Dobre są takie pizze z serami regionalnymi, mają swój klimacik :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wariacja na pizzę o oscypkiem. Ogólnie to co najfajniejsze w pizzy to właśnie ta dowolność składników przez co nie sposób tej potrawy nie lubić. Ja osobiście nie jadłam jeszcze pizzy z oscypkiem, ale bardzo chętnie takiego połączenia spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPróbujcie, najlepsza jest satysfakcja z tego, że oscypek jak i pizza były domowej roboty :)
OdpowiedzUsuń