niedziela, 30 września 2012

Pizza z oscypkiem domowej roboty, a co ! :-)

Pizza Pizza Pizza. Po produkcji wędzonych serków, których już mało zostało dzisiaj wziąłem się za pizzę, która nie gościła na stole pewnie od miesiąca lub nawet dwóch. A że produkty akurat w lodówce no i główny składnik (oscypek robiony w domu) praktycznie pierwszej świeżości to do dzieła .

Ciasto - składniki:

mąka  450, 650 lub 00 - tyle ile trzeba.
szklanka wody
10dg drożdży
oliwa z oliwek
cukier, sól

Przygotowanie.
Dzisiaj trochę inaczej niż zwykle.

Do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Wymieszać z łyżką cukru a następnie dodać 3-4 łyżki mąki , wymieszać i poczekać aż drożdże zastartują. Następnie dodać oliwę, resztę mąki i sól i wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę, potem na stolnicę, podzielić na dwie części i uformować kulki i pozostawić na kolejną godzinkę. Potem rozwałkować i gotowe.



Sos - na zimno jak z przepisu wcześniej

Wykończenie zrobiłem z tego co akurat znalazło się pod ręką. A była kukurydza, cebula, mozzarella, oliwki czarne i zielone, no i oscypek kładziony po upieczeniu pizzy. Gorąca pizza roztopi cienkie plasterki oscypka.


niestety ta pizza nie doczekała się fotki po upieczeniu :) 






3 komentarze:

  1. Dobre są takie pizze z serami regionalnymi, mają swój klimacik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa wariacja na pizzę o oscypkiem. Ogólnie to co najfajniejsze w pizzy to właśnie ta dowolność składników przez co nie sposób tej potrawy nie lubić. Ja osobiście nie jadłam jeszcze pizzy z oscypkiem, ale bardzo chętnie takiego połączenia spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbujcie, najlepsza jest satysfakcja z tego, że oscypek jak i pizza były domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń