Składniki:
- Ok 500 g grzybów borowików (prawdziwków tak zwanych)
- 400 g makaronu penne
- oliwa z oliwek
- wędzony boczek
- pomidory w puszce ok 350g
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- czarne oliwki - ile kto lubi
- cebula
- ząbek czosnku
Zaczynamy !
Zagotować wodę na makaron.
Na patelni podsmażyć boczek. Na drugiej podsmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem i jak już będzie rumiana dodać pokrojone grzyby. Dusić na szybkim ogniu 10 minut. Następnie dodać boczek oraz pomidory i w międzyczasie wrzucić makaron do wrzątku. Nasz sos gotować następne 10 minut aż makaron będzie dobry. Na końcu posolić i dodać pieprzu do smaku.
Makaron odcedzić i dodać do sosu z grzybkami. Wymieszać, dodać pietruszkę pokrojoną i podawać.
bzdura,,,,boscaiola nie powinna być z sosem pomidorowym tylko ze śmietaną....
OdpowiedzUsuńA jak kawa to tylko z mlekiem tak ? Jak spaghetti to tylko bolognese? :) Może w innym regionie, a może w innym kraju wszystko śmietaną okraszają bo tak ma być.... Przepisów na makaron "alla boscaiola" jest dość dużo i zawierają one nawet różne rodzaje makaronów , choćby ten przykład: http://ricette.giallozafferano.it/Pennette-alla-boscaiola.html. lub ten http://www.buttalapasta.it/articolo/pasta-alla-boscaiola-con-panna/37015/ lub ten http://ricette.pourfemme.it/articolo/ricetta-spaghetti-alla-boscaiola/4177/ lub ten http://www.gustissimo.it/ricette/pasta-funghi/pasta-alla-boscaiola.htm itp.
OdpowiedzUsuń