sobota, 1 września 2012

Penne alla boscaiola

Mamy  sezon grzybowy. Toteż zadowolony z rezultatów dzisiejszego chodzenia po lesie w poszukiwaniu borowików wszelkiej maści postanowiłem coś pogotować. Wybór padł na penne alla boscaiola. A jak wyszło, zobaczcie sami.

Składniki:

  • Ok 500 g grzybów borowików (prawdziwków  tak zwanych)
  • 400 g makaronu penne
  • oliwa z oliwek 
  • wędzony boczek
  • pomidory w puszce ok 350g
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • czarne oliwki - ile kto lubi
  • cebula
  • ząbek czosnku 
  •  

Zaczynamy !



Zagotować wodę na makaron.
Na patelni podsmażyć boczek. Na drugiej podsmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem i jak już będzie rumiana dodać pokrojone grzyby. Dusić na szybkim ogniu 10 minut. Następnie dodać boczek oraz pomidory i w międzyczasie wrzucić makaron do wrzątku.  Nasz sos gotować następne 10 minut aż makaron będzie dobry. Na końcu posolić i dodać pieprzu do smaku.
Makaron odcedzić i dodać do sosu z grzybkami. Wymieszać, dodać pietruszkę pokrojoną i podawać.















2 komentarze:

  1. bzdura,,,,boscaiola nie powinna być z sosem pomidorowym tylko ze śmietaną....

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak kawa to tylko z mlekiem tak ? Jak spaghetti to tylko bolognese? :) Może w innym regionie, a może w innym kraju wszystko śmietaną okraszają bo tak ma być.... Przepisów na makaron "alla boscaiola" jest dość dużo i zawierają one nawet różne rodzaje makaronów , choćby ten przykład: http://ricette.giallozafferano.it/Pennette-alla-boscaiola.html. lub ten http://www.buttalapasta.it/articolo/pasta-alla-boscaiola-con-panna/37015/ lub ten http://ricette.pourfemme.it/articolo/ricetta-spaghetti-alla-boscaiola/4177/ lub ten http://www.gustissimo.it/ricette/pasta-funghi/pasta-alla-boscaiola.htm itp.

    OdpowiedzUsuń