sobota, 18 sierpnia 2012

Jest ! W końcu oryginalna, prawdziwa włoska pizza al taglio w Rzeszowie !

Ostatnio będąc w Rzeszowie "kątem oka" z ulicy zobaczyłem napis PIZZA AL TAGLIO. Ciekawy cóż tam jest postanowiłem wstąpić. Wszedłem a tam...... Prawdziwa pizza włoska a raczej kilka pizz ułożonych na drewnianym blacie do pocięcia dla klientów z różnymi dodatkami. Widok praktycznie w Polsce tak rzadki jak możliwość kupna uszczelek do kafetiery. Rozglądam się i widzę również suppli - taka kuleczka z ryżu i mozzarelli przypominająca pomarańczę jeśli ktoś nie wie - również przysmak Włoch. Ceny bardzo przyjazne! Jeśli chodzi o wnętrze to stonowane i bardzo czyste.


Nie czekając długo pada zamówienie. Miła pani kroi ile chcę i już po chwili dostaję gorącą pizzę do ręki. Próba smaku i......... GENIALNA. Po prostu oryginał - wspaniały widok pokrył się z równie doskonałym smakiem. Prawdziwy ser, prawdziwy sos, prawdziwe włoskie ciasto no nic dodać nic ująć. Wiem, że nie będąc w Italii nie da się takiej pizzy wyczarować w Polsce, więc podpytuję panią i oczywiście okazuje się , że mam rację ale nie będę się o tym rozpisywał. Oprócz pizzy dostaniemy inne dobre jedzonko na bazie makaronów. Oferowana pizza nie tylko jest al taglio, do zjedzenia na miejscu lub na wynos ale można również zamówić sobie okrągłą pizzę tylko dla siebie na bardzo dobrym cienkim cieście.

Miejsc siedzących jest wystarczająco dużo,  więc można przyjść z e znajomymi z rodziną czy też samemu.

 Także jeżeli tęsknicie za włoskimi smakami, chcecie przypomnieć sobie chwile spędzone w Italii to nie pozostaje mi powiedzieć nic innego tylko to abyście wybrali się tam koniecznie a właścicielom chciałbym polecić aby nie obniżali poprzeczki i trzymali dalej tą jakość i poziom smaku i nie dali się wpływom sieciówek czy przyzwyczajeń ludzi. I wyrzućcie te sosy :), które tam (przynajmniej dyskretnie) stoją gdzieś z boku.

Taka pizza jaka jest w Pizza al taglio, taka ma być, taki jest wzorzec i taka jest według mnie ok.

PS. Byłem tam już drugi raz.....  I będą następne.

Ocena 5/5

Dla zainteresowanych:

Pizza Al Taglio
Rzeszów, ul. Dąbrowskiego 79

Jakość fotek taka sobie, miałem tylko telefon.



Mam dla was i ulotkę.



7 komentarzy:

  1. Zamówiłem Pizze w Pizzerii altaglio (pozycja nr 5 na ulotce) oto moje uwagi: Pizza dostarczona w okolo 30 minut w granicach miasta Rzeszowa. Pierwsze rozczarowanie nastąpiło w momencie odbioru pizzy od dostawcy... pudełko kompletnie przemoknięte :( już w tym momencie powinienem gościa odesłać z kwitkiem ale ciekaw byłem tego niesamowitego włoskiego smaku o którym pisze autor bloga. W pudełku (tym rozmokniętym) po otwarciu zobaczyłem pizze, i dwa sosy w plastikowych kubeczkach. Niestety jeden z kubeczków stał bezpośrednio na pizzy co całkowicie zdeformowało jeden kawałek. Sam wygląd niezbyt apetyczny... ale co tam smak jest najważniejszy więc postanowiłem spróbować. Jak może smakować przemoknięta pizza? jak stara podeszwa niestety... przyprawy, ser i kiełbasa włoska (której z resztą było jak na lekarstwo) nie poprawiły tego smaku. Zmusiłem się do zjedzenia 4 kawałków bo myślałem, że jednak odkryję w następnym jakiś szczególny niepowtarzalny włoski smak... tak się jednak nie stało i reszta wylądowała w koszu na śmieci. Reasumując: Nie wiem czy pizza mi nie smakowała przez to że nie jestem koneserem włoskiej kuchni czy po prostu pracownik pizzerii popełnił błąd za który ja zapłaciłem 18 zł ale wiem że szybciej skorzystam z jednego z przepisów dostępnych na tym blogu niż po raz kolejny zamówię pizze w pizzerii altaglio. Pozdrawiam użytkowników bloga oraz autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Każda opinia jest dobra i oby jak najwięcej. Nie próbowałem zamawiać na wynos, natomiast al taglio na miejscu była jak najbardziej w porządku. Jeżeli opakowanie było przemoczone i tak jest jak piszesz to rzeczywiście - wtopa na max.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam prawdziwą, włoską pizzę. Mieszkam niedaleko Rzeszowa, a po raz pierwszy czytam o tej pizzerii na Twoim blogu. Będę musiała ją odwiedzić i mam nadzieję, że jest tak dobra jak sugerujesz. Bo przemoknięte pudełko i zdeformowana pizza nie świadczy o niej dobrze. No ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaglądnijcie na plac wolności koło zusu, jak dla mnie najlepsza pizzeria w mieście
    polecam

    laki

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza al Taglio
    Ciasto (prawdziwe włoskie, stosowane przez piekarzy Pizzy al Taglio czyli krojonej - ciętej na prostokątne kawałki, którą we Włoszech sprzedaje się na wynos): ok. 30 g drożdży świeżych, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy lub oleju, 2 szklanki zimnej wody, 6 szklanek mąki pszennej.
    Do dużej miski wrzucić składniki oprócz mąki i wlać wodę. kiedy drożdże się rozpuszczą, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto. Wyjąć ciasto z miski na czysty blat i powygniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Wstawić z powrotem do miski, nakryć ścierką i odstawić, niech rośnie. Jak będzie wyrośnięte, ponownie zagnieść i podzielić na 4 części, które należy uformować w kule. Jak za dużo ciasta, to połowę owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na następny raz. Kule ciasta rozpłaszczyć pięśćią, porozciągać ręcznie i umieścić na naoliwonej, prostokątnej, szerokiej blasze do pieczenia. Ciasto porozciągać palcami do brzegów blachy.Posmarować sosem pomidorowym (najprościej zwykłym koncentratem pomidorowym) i ułożyć ulubione dodatki, całość posypać przyprawami i żółtym serem startym na dużych oczkach tarki. Wstawić do piekarnika. Piec 180 st. C. przez ok. 30 min. P. Sz.

    OdpowiedzUsuń
  6. W Rzeszowie włoską pizzę podają jeszcze w Dominium. Nie byłeś? Cienkie ciasto, pizza pachnąca ziołami, smaczna. Moim zdaniem na takim cieście dużo lepiej smakują składniki, chociaż to pewnie też kwestia gustu. Najważniejsze, że bez względu na to, z czym była ta pizza, za każdym razem smakowała. Duże wrażenie robi również sam lokal - widzieliście wystrój? Pytajcie o promocje. Na tygodniu w lokalu pizza jest za pół ceny do 13.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza al Taglio jak sama nzwa wskazuje jest to pizza cieta i grubsza w odróznieniu do pizzy okragłej. Kazdy kto był we włoszech i jadł pizze, zna sie na tym co to jest PIZZA , prawdziwa PIZZA wie ze na wynos lub na dowóz nie zamawia sie takiej pizzy!, bo: sos na cienkim ciescie przesiaknie ciasto juz po kilku minutach, a co dopiero po 30minutach, Pizze je sie na miejscu!!!! W Polsce niestety jest mało prawdziwych Pizzeria, a juz na 100% nie jest to Dominium, Da Grasso, Pizza hut i inne takie wynalazki, tam sprzedaje sie podeszwy i nawey po 1 godzinie nie przemokną , nie maja prawa , bo sa suche bez sosu (jesli takim mozna nazwac to co, gotowce uzywane jako sos) Mogłbym wypisywac jeszcze mase takich uwag i róznic, ale mało kto to zrozumie, a Ci ktorzy jedza Prawdziwa Pizze to sami wiedza o czym pisze!!!!

    OdpowiedzUsuń