niedziela, 9 października 2011

Kurczak w sosie śmietanowo czosnkowym z wędzonką

Dzisiaj również szybkie i pożywne danie po męczącym dniu !
Do przygotowania kurczaka  w sosie śmietanowo czosnkowym z wędzonką potrzebujemy:
- wędzony boczek pokrojony w paseczki lub kostkę
- filet z kurczaka
- śmietanka 12 %
- pieprz, oliwa, bazylia, tymianek, ząbek czosnku.
- przyprawa do kurczaka - a co tam! Szybko ma być 

Kurczaka lekko rozbijamy, nacieramy lekko przyprawą i odstawiamy.
Boczek smażymy na patelni a w międzyczasie wlewamy szklankę śmietany do naczynia, rozgniatamy duży ząbek czosnku, dodajemy zioła, odrobinę wody i wszystko mieszamy. Kiedy boczek jest usmażony podlewamy go odrobiną wody i wlewamy zaprawę do sosu. Następnie gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli zależy wam na czasie to aby sos szybciej zgęstniał można dodać odrobinkę mąki - pół łyżeczki.  Ugotowany sos odstawiamy.
Kurczaka smażymy z obu stron na mocnym ogniu. Po zrumienieniu z każdej strony przekładamy na patelnię z wodą  lub do parownika:) -  jeśli mamy naczynie do gotowania na parze i dusimy kilka minut.
Kiedy kurczak jest już gotowy podajemy całość na talerz i polewamy sosem.
Doskonały z ryżem lub kaszą gryczaną jak i ziemniaczanymi talarkami z lampką białego wina z Veneto.

1 komentarz: