piątek, 26 sierpnia 2011

Cornetti, Croissant, czyli rogaliki jak we włoskiej kawiarni !

Jak zrobić pyszne i delikatne rogaliki ? Tutaj znajdziesz odpowiedź i przepis na cudne cornetti, które z cappuccino tworzą magiczny smak Italii.












Do przygotowania potrzeba nam:

  • 400gram mąki 00 - u nas odpowiednik to mąka typu 560
  • 100 gram mąki typu 650
  • 275 ml wody
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g masła
  • 1 jajko i odrobinka mleka aby nabłyszczyć nasze rogaliki przed pieczeniem
  • aromat pomarańczowy

Przygotowanie

Drożdże trzeba rozpuścić w wodzie, dodać cukier , sól, i powoli mieszając dosypujcie mąkę. Kiedy ciasto odrobinke zgęstnieje dodajcie żądaną ilość aromatu.


Wyrobić ciasto aż przestanie się kleić.
Następnie uformować kulkę i odstawić całe ciasto przykryte folią lub ściereczką na 1 godzinę do lodówki.



Wziąć masło, rozgnieść i uformować z niego prostokąt długości ok 20 cm i grubości 2-3 cm. i włożyć do lodówki.
Po godzinie wyjąć ciasto i masło. Rozwałkować ciasto tak aby było ono dłuższe o 2/3 w porównaniu do rozmiarów masła. Na środek ciasta położyć nasz maślany prostokąt i przykryć je ciastem. Pamiętajcie aby 2 przeciwległe końce ciasta spotykały się gdzieś tak po środku maślanego prostokąta. Nie nakładajcie jednej końcówki na drugą.

Potem wziąć wałek do ciasta i aby nie zburzyć całej struktury ugniatamy - nie wałkujemy do czasu aż ciasto zrobi się podobnej długości jak rozwałkowane poprzednio. Weźcie mąkę bo będzie potrzebna do podsypania spodu jak i powierzchni ciasta. Jeśli masło wam wypłynie to nie przejmujcie się.
Rozgniecione ciasto z masłem złożyć "na trzy" czyli  zawijamy je co 1/3 długości.




Odstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie, kiedy ciasto odpocznie wyjąć z lodówki i przeprowadzić dokładnie taką samą operację. Rozgnieść ciasto wałkiem, z jednej i zdrugiej stony, złożyć znowu "na trzy" i do lodówki na godzinę.
Powtarzamy operację jeszcze 3 razy aż masło zostanie kompletnie zmieszane z ciastem. Następnie odkładamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej 5 godzin.



Po tym czasie nie musimy rozwałkowywać całego ciasta. Można ukroić większy pasek i rozwałkować na stolnicy bądź na blacie tak abyśmy mieli grubość 2-4 mm. Rozwałkowane ciasto będzie miało najpewniej postać elipsy więc bierzemy nóż do pizzy lub normalny ostry i ucinamy zaokrąglenia tak aby powstało nam duże ciasto prostokątne. Następnie powycinać trójkąty. Każdy trójkąt można od razu zawinąć lub włożyć do środka konfiturę. Można też naciąć podstawę trójkącika  a następnie zwinąć - wyjdzie nam rogalik zakręcany. Co do wypełnienia można użyć wszelkiego rodzaju budyni, konfitur, nutelli itp. Można również po upieczeniu wstrzyknąć coś lub po prostu posmarować rogalik na wierzchu.



W chwili kiedy już uformowane zostały rogaliki, przkryć je na pół godzinki aby podrosły.
Jajko rozbić i dodać mleka. Następnie wymieszać do uzyskania jednolitej cieczy.
Wyrośnięte rogaliki posmarować pędzelkiem. Nada im to złotego koloru i blasku.
Piec w piekarniku na średniej półce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Posypać cukrem pudrem lub masą miodową mmm klejącą i podawać z czym kto chce:-) 
PS. Są pyszne i musicie je zrobić. Dżemem w oko natomiast temu kto spróbuje zastąpić to ciasto ciastem gotowym francuskim....

I delektować się tylko pozostaje... A kalorie mają wolne !















5 komentarzy:

  1. Nigdzie nie doczytałam,ile drożdży.Chyba , że coś przeoczyłam/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyłączam się do pytania:) Ile potrzeba drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba przyznać że wyglądają przepysznie, muszę spróbować.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne. ..i na bank smakowite! Ja proponuję 30g drożdży - często w przepisach podawane są te proporcje : 500g mąki i 30 g drożdży. Ja z pewnością spróbuję ...

    OdpowiedzUsuń