poniedziałek, 18 lipca 2011

Dietetyczna ryba z grilla w ziołach z warzywami - danie express !

Lato, więc nikomu nie chce się siedzieć przy garach i gotować. Wielu z nas za to jedzie. Jedzie i zwiedza, jedzie i wypoczywa, ale nie chce marnować zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Trzeba zrobić coś lekkiego i dającego energię. Jak mówiłem danie express - max 15 minut przy założeniu, że nie mamy wszystkiego co chcielibyśmy kupić będąc na odludnych wakacjach.  No to do dzieła !

Składniki.
  • Filet z ryby średniej wielkości
  • Mieszanka warzyw - polecam chińską a jeśli nie to zwykła idźmy dalej - dobrze zrobicie jeśli zaopatrzycie się w warzywa świeże, jednakże ze względu na ramy czasowe przygotowanie nie może długo zająć. 
  • Natka pietruszki
  • Bazylia
  • Ząbek czosnku
  • Malutka cebulka
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz.
  • Cytryna
Przygotowanie
Całość przygotowań rozpoczynamy od natarcia ryby bazylią, pietruszką, czosnkiem i cebulką. Następnie bierzemy patelnię - najlepiej grillową i rozgrzewamy ją dodając odrobinkę oliwy.
W tym samym czasie go gotującej wody wsypujemy warzywa i gotujemy dosłownie 2 minuty aby były jeszcze chrupkie. Po 2-3 min odsączamy warzywa i hartujemy zimną wodą. Na patelni lub grillu kładziemy rybę i ją pieczemy lub smażymy na łyżce oliwy. Kładziemy też odrobinę cytryny aby się podpiekła - trzeba zatrzymać w niej soki. Kiedy ryba się usmaży trzeba ją wyjąć na talerz, dodać 2 łyżkę oliwy i wsypać szybko warzywa na patelnię . Lekko podsmażyć i przyprawić.
Całość podać na talerz, pokropić cytryną i jeść!


1 komentarz:

  1. Lepiej jest natrzec rybe oliwa zamiast skrapiac patelnie.

    OdpowiedzUsuń