wtorek, 3 maja 2011

Lasagne :)

Lasagne - danie iście królewskie, które można przyrządzać na 1000 sposobów jeśli chodzi o składniki. Znane są także słodkie desery lasagne, jednakże dzisiaj tradycyjne lasagne z beszamelem i mięskiem.

Składniki na sos:
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz - to ja dodałem :) 
  • 1,5 szklanki mleka lub odrobinę więcej - w zależności jaką gęstość sosu chcesz uzyskać. Najlepiej sprawdzić już przy gotowaniu.
Przygotowanie sosu beszamelowego.
Rozpuść 2 łyżki masła w naczyniu po czym wsyp mąkę i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej papki. Teraz wlej mleko i podgrzewając mieszaj wszystko aż do zgęstnienia.
Dopraw i sosik gotowy.

Cała reszta..... 

  • 150-200g mozzarelli w kostce zetrzeć na wiórki.
  • cebula
  • 0,5kg dobrego jakościowo mięsa mielonego
  • do przyprawienia: sól, pieprz, kolendra, zioła prowansalskie,słodka papryka, bazylia
  • pomidory w puszce
  • makaron lasagne  - mnie wystarczyło 8 -10 płatów.
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: 
Na patelnię wlać olej, następnie wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać mięso i usmażyć je z cebulą w międzyczasie przyprawiając. Dodać pomidory i gotować aż powstały w ten sposób sos się  zredukuje, czyli odparuje prawie cała woda.
Sprawdzić smak - jeśli trzeba dodać przyprawy.
Kiedy mięso się usmaży zdjąć z ognia.

Płaty makaronu pomimo, że mają się ugotować w sosie to jednak radzę przed pieczeniem zmiękczyć je podgotowując je przez chwilę w gorącej wodzie aby całość nie smakowała jak deska.
Kiedy wszystko mamy przygotowane bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je oliwą i układamy płaty makaronu a następnie sos, mięso, i posypujemy serem. I w taki sam sposób zrobić 4 warstwy po czym jeśli zostanie sosu rozlać na samym wierzchu po brzegach. Posypać na wierzch ser i szczyptę bazylii.

Całość wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W ostatniej fazie pieczenia  - jeśli nie widać przypieczonej góry, można zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Z krojeniem na porcje nie powinno być problemu jeśli po wyjęciu na chwilkę zostawimy danie aby postygło ok 2 minuty.

Podawać i jeść !!!!






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz